Volledig scherm
© ANP

Met een 3 op je eindlijst kun je het shaken

EindexamensNIJMEGEN - Op 13 juni wachten duizenden middelbare scholieren met klamme handjes op het verlossende telefoontje. Maar wat moeten ze nou precies doen om te slagen? En hoe groot is de rol van de centrale eindexamens daar eigenlijk bij? Vier dingen die je moet weten om op familiefeestjes of het sportveld mee te kunnen praten met de examenleerlingen van nu.

Géén drie!

Of je nu vmbo, havo of vwo doet, op elk niveau geldt dezelfde les: haal geen drie op je eindlijst. Met één cijfer lager dan vier voor welk van dan ook kun je het shaken. Goed om te weten: het gaat om het eindcijfer. Daarvoor telt het punt dat scholieren na hun schoolexamens van de voorbije jaren hadden staan voor de helft mee. Het centrale examen van deze week zorgt voor de andere vijftig procent. Er hangt dus wel degelijk veel van af!

Gemiddeld goed

Staat een scholier er na de schoolexamens met allemaal achten en negens riant voor, dan kan-ie er tijdens de afsluitende toetsen niet meer zoals vroeger met de pet naar gooien. Het gemiddelde van alle gemaakte centrale examens deze weken moet namelijk op ieder niveau minimaal een 5,5 zijn. Lukt dat niet? Herexamen.

Een 5 voor Nederlands

Goede beheersing van het Nederlands is voor álle examenkandidaten een must. Sinds 2013 moeten scholieren op alle niveaus voor het vak minimaal eindcijfer vijf halen. Op havo en vwo gelden naast Nederlands ook Engels en wiskunde als ‘kernvak’. Slechts voor een van die vakken mag een vijf gescoord worden.

Maak die rekentoets!

In schooljaar 2014 werd de rekentoets ingevoerd als onderdeel bij het centraal examen. Dat is het nog steeds. Zonder een gemaakte rekentoets kom je niet in aanmerking voor een diploma. Echter: welk cijfer je haalt, maakt niets uit. Dat telt niet om te bepalen of je zakt of slaagt.

Bekijk hier de overige specifieke eisen voor vmbo, havo en vwo.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.