De staat is niet aansprakelijk voor de schade die pluimveehouders hebben geleden door de fipronilcrisis. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag geoordeeld. In 2017 werden 3,5 miljoen kippen geruimd en miljoenen eieren vernietigd, nadat de giftige stof fipronil werd vastgesteld in eieren.
Volledig scherm
PREMIUM
De staat is niet aansprakelijk voor de schade die pluimveehouders hebben geleden door de fipronilcrisis. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag geoordeeld. In 2017 werden 3,5 miljoen kippen geruimd en miljoenen eieren vernietigd, nadat de giftige stof fipronil werd vastgesteld in eieren. © Videostill

OM wil tonnen van veroorzakers fipronilaffaire: ‘Maar voor kippenboeren blijft zo niets over’

De Barneveldse bedrijven ChickFriend en ChickClean en hun twee eigenaren moeten wat het Openbaar Ministerie betreft 370.000 euro aan criminele winst afdragen. Beide bedrijven veroorzaakten de fipronilcrisis waarbij in de zomer van 2017 miljoenen met bestrijdingsmiddel verontreinigde eieren vernietigd werden.

3 reacties

 • Charles de Wit

  1 jaar geleden
  Weber-van Dreuten De staat heeft niet geld genoeg, maar ze weigeren ook bij de juisten te halen; die met de hele diepe zakken, maar dat is een andere discussie. Het zou wel beter zijn als dat geld doorgesluisd zou worden naar de benadeelde kippenboeren. Want Liebrand; zij zorgen voor je eten, en ook voor een groot gedeelte van de wereld, zodat het minder vervuilend en minder dieronvriendelijk is omdat ze hier aan allerlei regels moeten doen.
 • Els Weber-van Dreuten

  1 jaar geleden
  Het zou het OM sieren als ze het geld dan doorsluizen naar de benadeelde kippenboeren. De staat heeft geld zat die hebben het niet nodig.
 • Wilhelmus Liebrand

  1 jaar geleden
  Sinds wanneer hebben onze agrarische klagers meer rechten dan de Nederlandse belastingbetaler. En die paar ton helpen ook niet bij een schade van 30 miljoen. Is het duidelijk geworden dat de agrariërs niet wisten dat ze met malafide schoonmaak bedrijven van doen hadden of was alleen de prijsopgave maatgevend?
 1. Luizenbestrijder ChickFriend aansprakelijk in fipronilaffaire, schadevergoeding voor pluimveehouders
  PREMIUM

  Luizenbe­strij­der Chick­Friend aansprake­lijk in fipronilaf­fai­re, schadever­goe­ding voor pluimvee­hou­ders

  De rechtbank vindt dat Chickfriend aansprakelijk is voor de schade van de fipronilaffaire. De eigenaren van de bedrijven wisten dat fipronil niet mocht worden gebruikt voor het bestrijden van bloedluis bij kippen, maar gebruikte het toch. Daardoor moesten hele stallen vol kippen worden geruimd, eieren uit de schappen gehaald en zaten boeren maanden zonder inkomsten.
 2. 3 miljoen kippen dood, 70 miljoen euro schade: Hoe vergaat het de veroorzakers van de fipronilaffaire?
  Play
  PREMIUM

  3 miljoen kippen dood, 70 miljoen euro schade: Hoe vergaat het de veroorza­kers van de fipronilaf­fai­re?

  De drie hoofdrolspelers in de fipronil-affaire stortten twee jaar geleden bijna de complete pluimveesector in de ellende. Vanwege het eierschandaal werden drie miljoen kippen gedood en ontstond 70 miljoen euro schade. Komende maand beslist de rechter of de aanstichters aansprakelijk zijn. Een zoektocht naar Mathijs IJ., Martin van de B. en de Belgische leverancier Patrick R. ,,Ik ben alles kwijtgeraakt, meneer. Alles.”