Onderzoek naar crisis in top Veiligheidsregio

NIJMEGEN - De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft een extern onderzoek gelast naar de problemen in de top van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De Veiligheidsregio is in Nijmegen, Tiel en veertien andere gemeenten verantwoordelijk voor de rampenbestrijding en de inzet van brandweer en ambulancediensten.

Volledig scherm
De brandweer rukt uit na een melding. ANP LEX VAN LIESHOUT © anp

Er is sprake van een managementscrisis. Volgens ingewijden hebben drie van de vier directieleden, onder wie de regionaal brandweercommandant en de baas van het ambulancevervoer, het vertrouwen opgezegd in de algemeen directeur van de Veiligheisregio.

Koers


Jack Broeksteeg, woordvoerder van burgemeester Bruls - voorzitter van de Veiligheidsregio - wil niet op de vertrouwensvraag ingaan. Wel zegt hij: „Het vierkoppige directieteam slaagt er niet in een gezamenlijke koers te bepalen over de aansturing van de organisatie. Wij willen zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Gaat het om een probleem in de werkrelationele sfeer, dus tussen personen? Is er een probleem in de cultuur van het management? Gaat het om een professioneel verschil van inzicht?”

Eén van de onderzoeksvragen luidt: 'Loopt de aansturing van de crisisorganisatie gevaar?'

Garantie

Volgens Broeksteeg hebben de directieleden op voorhand al aangegeven dat de rampenbestrijding en hulpverlening gegarandeerd zijn. „Zij verzekeren ons dat de huidige managementscrisis géén invloed op de operationele slagkracht heeft.” In afwachting van de uitkomsten van het onderzoek zullen de vier directieleden zich beperken tot uitvoeringstaken.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, die naar schatting 1.500 medewerkers telt, is net als 24 andere Veiligheidsregio's in Nederland in 2013 ontstaan. Vanaf toen werd de aansturing van onder meer ambulancedienst en brandweer gecentraliseerd.