Rechter velt binnen één dag oordeel over Molukse eis: herdenking in theater Orpheus in Apeldoorn

VIDEOVlaggen, muziek en getrommel bij de rechtbank in Zutphen. Onder massale belangstelling diende vanochtend de rechtszaak van de Molukse regering in ballingschap tegen theater Orpheus in Apeldoorn. De uitspraak volgt morgen.

De Molukse regering in ballingschap - de RMS (Republiek Maluku Selatan) - wil de 69ste viering van het uitroepen van de republiek op 25 april vieren in het Apeldoorns theater Orpheus.

Het theater meent dat ze de veiligheid niet kunnen garanderen. De RMS denkt daar anders over en hoopt via de rechter haar gelijk te halen. Er waren twee zittingszalen vrijgemaakt om iedereen van een plek te kunnen voorzien. Het kort geding trok zo’n honderd mensen die met Molukse vlaggen wapperden, met spandoeken zwaaiden en muziek maakten. 

RMS en Orpheus zijn bepaald geen onbekenden van elkaar. De afgelopen tien jaar vierde de regering in ballingschap in het theater de ‘verjaardag’ van haar republiek. Die RMS-dag gaat jaarlijks gepaard met de komst van vele honderden motoren die in colonne naar Apeldoorn rijden. De twee partijen hebben tot vorig jaar een contract dat toen afliep . De directie van Orpheus wil dat contract niet verlengen, tot ergernis van de RMS-organisatie.  

Vertrouwen

Tijdens de zitting hebben beide partijen hun standpunten nogmaals naar voren gebracht. Het theater Orpheus heeft nog steeds weinig vertrouwen in de veiligheidssituatie, vanwege het tijdgebrek en afwezigheid van personeel die dag. RMS had zich gewoon aan de afspraak moeten houden dat dit in februari al rond had moeten zijn. RMS president Watillete ziet daarin geen enkel probleem, zij hebben een bedrijf gevonden dat de beveiliging kan doen conform de voorwaarden van het theater. De rechter wil zwart op wit een verklaring van die beveiliger en doet dan morgen uitspraak.

Lees hieronder het liveblog terug van de rechtszaak vanochtend:

Volledig scherm
Molukkers voor de rechtbank in Zutphen © Arjan Gotink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.