Volledig scherm
Sara van Disseldorp is veertien jaar en Nederlands kampioen op de Vloer (turnen). © Jan Ruland van den Brink

Sara door de fotograaf bevroren in de lucht

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Dat doe je haar niet zomaar na! Sara van Disseldorp van 15 uit Vierakker is turnster en overtuigd van haar kansen zet ze zich voor de volle honderd procent in voor haar sport. Op weg naar het hoogste podium oefent ze haar sprongen. Per week 30 uur en daarnaast nog school, 4e klas VWO. Een goed koppie in een goed lijf dus.

Bij topsport hoort aandacht en dat merkte ze bij haar laatste toernooi in Glasgow waar de drukte in de zaal haar overviel en ze punten liet liggen. Zoals dat hoort beschouwde ze dat als een leermoment en gaat ze enthousiast verder.

Turnsprong

De fotograaf wil ook wel eens zien hoe zo een turnsprong er uit ziet. Achter het huis is ruimte. Maar dat is heel wat anders dan een turnzaal! Gelukkig maar, want daar heb je als fotograaf enorme last van al die lelijke lampen, de drukte van de tribunes, de gekleurde lijnen, niet voor jouw foto ter zake doende andere sporters en trainers en coaches en staf en bobo’s, sporttoestellen die onnodig om aandacht vragen en bovendien: de regels! De regels die de fotograaf hinderen om een goed standpunt in te nemen, dichtbij van onder omhoog bijvoorbeeld. Laten we wel wezen, een sportfoto vanaf de tribune nemen wordt nooit wat. En dan nog: in een wedstrijd kan je nooit vragen of het even over mag.

Beweging

Een wezenlijk element van een sprong is dat er beweging en verplaatsing in zit. Je moet dus goed vooraf mikken waar je de foto maakt, wanneer je afdrukt en dat je een korte sluitertijd gebruikt. Dat is een uitdaging voor de fotograaf. In het grasland van deze foto is een flitslamp neergezet naast de op zijn hurken of fotokoffer zittende fotograaf en Sara springt langs. Vlak langs. Héel vlak langs. Kijk maar eens naar het maatverschil tussen haar rechterarm en linkerarm. Haar linkerbeen is op de foto wel drie keer zo groot als haar rechterbeen. 

 Is dat niet raar? Dat ontstaat wanneer je met je groothoeklens heel dichtbij bent. Dan krijg je dit soort verschillen. Zo ervaar je dat in de werkelijkheid nooit want een mens beweegt nu eenmaal. Sara is na deze sprong gewoon geland maar de fotograaf heeft haar bevroren in de lucht. Zo heet dat in fotografietermen. Bevroren door de korte belichtingstijd. Maar zoveel sportersinzet is natuurlijk wel hartverwarmend

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.