Volledig scherm
De gebroken boom aan de Frankentaler in Huissen. © Roland Heitink

Stormschade: feesttent waait om, bomen knakken en attracties dicht

overzichtARNHEM/ NIJMEGEN - De herfststorm die woensdag over Nederland raast, teistert ook de regio. Zo raakte een vrouw in Arnhem gewond toen zij werd geraakt door een vallende tak.

Die kwam rond 13.15 uur naar beneden vanaf een boom langs de Utrechtseweg, waar zij fietste. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht en de brandweer verwijderde de tak. Andere loshangende takken aan de boom zijn afgezaagd.

In Enschede ging het eerder op de dag erger mis: een leerlinge van een middelbare school kwam onder een omvallende boom terecht. Wonderlijk genoeg raakte zij slechts lichtgewond.

Materiële schade

Volledig scherm
De tent van de Oktoberfeesten in Afferden is omgewaaid. © Eigen foto
Volledig scherm
Zeker de helft van alle maisplanten op deze akker in Dinxperlo is omgewaaid. © Eastview Media

Elders in het oosten is er voornamelijk materiële schade. Zo waaide in Arnhem een boom om en belandde op drie geparkeerde auto's. Eén van de wagens raakte total loss. In Huissen werden bewoners van vier huizen geëvacueerd omdat een boom op hun woning dreigde te vallen. Uiteindelijk viel die de andere kant op. In Kerk-Avezaath viel wel een boom tegen een woning, maar raakte niemand gewond. De brandweer heeft de boom verwijderd.

Hoewel de feesttent in Afferden is omgewaaid, gaat het festijn komend weekend gewoon door. De organisatie heeft een nieuwe tent kunnen regelen en dat is goed nieuws voor de 3.000 mensen die een kaartje hebben gekocht.

In Westervoort was de Rivierweg afgesloten, nadat enkele grote takken op het asfalt waren gevallen. De brandweer zaagde die in stukken en haalde ze weg. Hetzelfde geldt voor de Ulrik Huberstraat in Arnhem, waar woensdagmiddag een wilg over de weg lag. Ook in Doetinchem en Duiven waaiden bomen om, evenals in Westendorp. Daar botste een automobilist tegen de boom, die de weg blokkeerde. In Doetinchem lag het treinverkeer kort stil, omdat een boom op het spoor was gevallen.

Boer Jan Ohlen is mogelijk zijn volledige oogst van 30 hectare mais kwijt. De planten waaiden om door de wind. ,,Dramatisch’’, noemt hij het. Ook een boer in Dinxperlo zag een groot deel zijn maisoogst verloren gaan, het ging hier echter over 'slechts' bijna een hectare. Dat is ongeveer de helft van alle planten op de akker aan de Beggelderdijk, even buiten het Achterhoekse dorp.

Bridge to Liberation

Volledig scherm
Omgewaaide hekken in de Kadestraat in Arnhem. © Marco Bouman/De Gelderlander

De opbouw van de Bridge to Liberation Experience in de Rijnstad wordt bemoeilijkt door de storm. Aan de Kadestraat waaiden hekken om en als gevolg van de harde wind kan de overkapping van het podium niet worden aangebracht. Dat geldt ook voor het ophangen van licht- en geluidsinstallaties. Het werk gebeurt nu mogelijk woensdag aan het einde van de dag, als de storm naar verwachting deels is geluwd, of anders donderdag.

Achtbanen dicht

Elders in Nederland heeft attractiepark Efteling enkele achtbanen gesloten, omdat door de harde wind het niet veilig genoeg is deze open te houden. Op Vlieland werd windkracht 10 gemeten, waardoor tientallen tenten sneuvelden. In Lelystad sloeg een partyschip los en in de Zuid-Willemsvaart in Weert raakte een visser gewond, doordat een boom op zijn tentje viel.

Woensdagmiddag rond 16.00 uur heeft weerinstituut KNMI code oranje voor het hele land ingetrokken. In alle provincies geldt nu code geel, met uitzondering van de Waddeneilanden. Daar geldt nog wel code oranje.

Bekijk in onderstaande animatie de huidige windkracht in Nederland. Geel is hard, paars is zeer hard. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement