Vandaag 73 jaar geleden: 'Visch op de bon'

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 29 augustus 1945.

Officiële mededeling: 'Gebakken visch in Groesbeek, Ubbergen en Berg en Dal!' Vanaf morgen, donderdag, wordt bij een aantal winkeliers gebakken vis geleverd. Onder andere bij H. Eikhout in Groesbeek en bij J. Gradussen in Beek. 

Wie een gebakken visje wil kopen, moet een van de volgende bonnen overhandigen: 'Algemeen A, B en C 021'. Per bon krijgt men 125 gram vis. Goedkoop is ze niet: 2,15 gulden per kilo. Het is de bedoeling om de vis ter plaatse te nuttigen, want 'men brenge bord of schaal mee.' Vanwege de schaarste tijdens en na de Tweede Wereldoorlog bestond er een distributiesysteem. Aanvankelijk waren bijna alle voedingsmiddelen op de bon. Elk jaar werden meer producten vrijgegeven, totdat koffie in 1952 als laatste vrij verkrijgbaar werd.

Volledig scherm
Vis.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.