Volledig scherm
Koningin Wilhelmina.

Vandaag 90 jaar geleden: 'Weg met de socialen'

Wat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 31 augustus 1928.

Het is Koninginnedag. Koningin Wilhelmina wordt 48. In Arnhem begint de dag met een aubade voor de ambtswoning van de commissaris van de koningin. ’s Middags wordt het carillon bespeeld en ’s avonds verzamelt ‘nagenoeg geheel Arnhem’ zich in het park van Musis Sacrum dat volhangt met oranjekleurige lampions. 

‘Verlichte roeiboten glijden over het watervlak, waarin duizenden lichtjes zich fantastisch weerkaatsen.’ De socialisten feesten niet mee, omdat zij de monarchie door een republiek willen vervangen. Dat wordt hen niet in dank afgenomen. Als een groepje feestvierders langs het rode bolwerk ‘De Opbouw’ aan de Velperweg terugkeert, zingen ze Weg met de socialen. En daar maakt het socialistische raadslid L.M. Hermans zich weer boos over.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.