Verborgen parels: eenzame beeldhouwer

Hoog op een middeleeuwse kerktoren werkt een eenzame beeldhouwer aan een sculptuur. Het schilderij is in de loop van anderhalve eeuw wat donker geworden. Daardoor kunnen we niet goed zien waaraan de kunstenaar werkt. Ook hijzelf is half ondergedompeld in de donkere vernislaag. We zien wel dat hij een middeleeuws pakje aanheeft. En we zien zijn verschrikte gezicht.

Verborgen Parels
Museum Arnhem is voorlopig gesloten, in afwachting van een verbouwing. Kunstkenner Martin Pieterse presenteert voor de Gelderlander kunstschatten en rariteiten uit het depot van het museum die al lang het daglicht niet meer hebben aanschouwd.

Die schrik is begrijpelijk. De man wordt namelijk in zijn werk gestoord door een ware zwerm van engelen, die uit lila wolken lijken te groeien. Honderden engelen, met elegante spitse vleugels. Het zijn verfijnde engelen, dat kun je zo zien.

Engelen die iets hebben met kunst. En met eenzame kunstenaars die, hoog verheven boven de platheid van het alledaagse gewoel, werken aan goddelijke beelden die de eeuwen zullen trotseren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.