Volledig scherm
Ter illustratie. © Marcel Otterspeer

VO-raad wil praten over examens in de winter: 'Het kan flexibeler'

UTRECHT - De VO-raad, de vereniging van scholen in het voorgezet onderwijs, kijkt met interesse naar de proefballon van het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Dat stelde woensdag voor een proef met nakijkhandleidingen bij het centraal examen (CE) uit te breiden en het CE om die reden wellicht naar de winter te verplaatsen.

,,We gaan graag met het CvTE om tafel’’, stelt woordvoerder Stan Termeer namens de VO-raad.

Flexibeler

Quote

Leerlingen door het hele jaar heen de kans bieden om examen te doen op het moment dat zij denken er klaar voor zijn

Stan Termeer

De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs vindt echter dat er meer besproken moet worden dan enkel een nakijkproef en vervroeging van examendata. Termeer: ,,We doen al jaren op één moment per jaar examen in de gymzaal. Dat kan flexibeler. Ook zie je dat scholen leerlingen in het laatste jaar vooral trucjes leren om de examens te halen, terwijl dat weinig zegt over kennis en vaardigheden. Laten we het CvTE-idee als opstap gebruiken om het hele centraal examen onder de loep te nemen.’’

De VO-raad pleit voor flexibilisering van de examens. Zo doet het de suggestie de centrale examens net als in het CvTE-idee naar maart te halen om scholen later in het jaar via schoolexamens zelf nog te kunnen laten toetsen wat ze belangrijk vinden. Termeer: ,,Maar je kunt ook denken aan nog meer maatwerk. Leerlingen door het hele jaar heen de kans bieden om examen te doen op het moment dat zij denken er klaar voor zijn. Dat vergt echter de nodige aanpassingen. Dit jaar willen we daarover met betrokken partijen als het CvTE, Cito en LAKS verder in gesprek.’’

In de knel

De mogelijkheid de centrale examens naar februari of maart te verplaatsen werd geopperd door CvTE-manager Adri van der Ven. Hij vertelde een in 2017 gestarte proef met nakijkhandleidingen (correctievoorschriften) in de toekomst graag verder uit te bouwen. Als dat voor alle vakken zou gelden, moeten leraren echter na examens langer wachten op die antwoordmodellen en komen ze mogelijk in de knel met de beschikbare nakijktijd. Vandaar het voorstel de examens te vervroegen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) reageerde op soortgelijke wijze als de VO-raad. Ook de scholierenbond liet weten de discussie over de toekomst van de centrale examens graag breder te trekken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.