Wie waren genomineerd voor de Gelderse nieuwsfoto?

Gelders Nieuwsfoto 2017NIJMEGEN - Lezers van De Gelderlander bepaalden wie in 2017 de mooiste, beste, meest onroerende of opmerkelijkste foto maakte in de provincie Gelderland. 45 fotografen stuurden 358 foto's in die betrekking hadden op het nieuws in deze provincie. 30 van deze foto's dongen mee naar de titel Gelders Nieuwsfoto 2017. 

De foto's verschenen afgelopen jaar in de Gelderse dagbladen, maar ook in landelijke kranten, tijdschriften en op internet. Een vakjury onder leiding van Wouke van Scherrenburg nomineerde 30 inzendingen die in aanmerking kwamen voor diverse vakprijzen in de volgende categorieën: algemeen nieuws, sport, portret, kunst/cultuur en entertainment, human interest, en reportagefotografie.

De winnaar van Gelders Nieuwsfoto wint 1.000 euro, de beste reportage wordt beloond met een reportageopdracht ter waarde van 2.000 euro en de publieksprijs levert de winnaar 250 euro op. Daarnaast bepaalden schoolkinderen wie de Kinderjuryprijs krijgt. 

Gelders Nieuwsfoto wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Foto21 in Bredevoort, CODA Museum in Apeldoorn, dagbladen de Gelderlander en de Stentor en provincie Gelderland.

De kinderjury koos donderdag voor een foto van Koen Verheijden.

Bekijk hieronder de 30 genomineerde foto's. Stemmen kan via het formulier onderaan dit artikel door op 1 van de foto's te klikken en vervolgens op de rode button.

Categorie Algemeen nieuws

Volledig scherm
1) Pim Velthuizen © DG

1) Pim Velthuizen, De Stentor
8 januari 2017, Apeldoorn: Zondagavond 8 januari crashte een waterwagen van de brandweer op weg naar een brand. In een bocht op de Vosselmanstraat in Apeldoorn sloeg de waterwagen om en ramde een woning. Beide brandweermannen raakten gewond en de gevel raakte zwaar beschadigd.

Volledig scherm
2) Pim Velthuizen © DG

2) Pim Velthuizen, De Stentor
28 januari 2017, Twello: In de vroege ochtend van 28 januari werd de omstreden 'vluchtelingenvilla' aan de Oude Rijksstraatweg door een brand verwoest. Na een eerste onderzoek zou de oorzaak een technisch defect zijn geweest, maar vermoedens van brandstichting werden later door videobeelden bevestigd. In het dorp Twello was en is nog steeds veel te doen om de manier van verkoop van de villa en dat de oud-eigenaren zich bekocht voelden en niet door de mogelijke komst van de vluchtelingen.

Volledig scherm
3) Koen Verheijden © DG

3) Koen Verheijden, ANP 
Arnhem, 3 mei 2017: De politie heeft woensdag uit voorzorg mensen geëvacueerd uit de Arnhemse wijk Klarendal, nadat een melding was binnengekomen over een gewapende man in een wijkcentrum.

Volledig scherm
4) John van Gelder © DG

4) John van Gelder, De Maas en Waler 
Afferden, 20 mei 2017: Kerk in Afferden is verkocht aan boeddhisten. Op 20 mei hielden ze een dienst, waarbij iedereen welkom was.

Volledig scherm
5) Raphaël Drent © DG

5) Raphaël Drent, De Gelderlander 
Erichem, 27 juli 2017: Boeren kijken van afstand naar de verwoestende brand die varkenshouderij Knorhof heeft getroffen waarbij ten minste 20.000 varkens omkwamen. Niet eerder stierven in Nederland zoveel varkens bij een brand. 

Volledig scherm
6) Gerard Burgers © DG

6) Gerard Burgers, De Gelderlander 
Arnhem, 23 september 2017: Greetje van Amstel strijdt al jarenlang voor toiletten in de regionale boemeltreintjes. Ze komt in actie en gaat wildplassen in de trein naar Winterswijk.

Volledig scherm
7) Rias Immink © DG

7) Rias Immink: Stad Buren BDU en De Telegraaf 
Beusichem, 13 november 2017: Duizenden gezinnen zitten uren zonder stroom in de Betuwe als een Apache van de luchtmacht tijdens een oefening een stroomkabel raakt.

Volledig scherm
8) Rias Immink © DG

8) Rias Immink, Nieuwsblad Geldermalsen BDU 
Geldermalsen, 1 december 2017: Drukte bij de afscheidsreceptie van burgemeester Miranda de Vries (rechts). De Vries vertrekt naar Etten-Leur en kwam in het nieuws door de AZC rellen. 

Volledig scherm
9) Bert Beelen © DG

9) Bert Beelen, Gelderlander 
Nijmegen, 3 januari 2017: Krido, een van de drie honden van Helen Iliadis ligt opgebaard in een mand in de woonkamer. Volgens Helen is Krido overleden aan een hartstilstand door oplopende spanningen ten gevolge van het aanhoudende vuurwerkgeweld rond de jaarwisseling. Een enorme knal voor haar huis op 1 januari aan het einde van de middag werd hem fataal.

Categorie Human interest

Volledig scherm
10) Eveline van Elk © DG

10) Eveline van Elk, De Gelderlander 
21 maart 2017: Op de dag dat kunstschilder Kenne Grégoire uit Deest zijn 65-jarige verjaardag viert, gaat zijn levenswerk in vlammen op. Niet alleen verliest hij door de verwoestende brand een groot deel van zijn schilderijen, maar ook zijn monumentale boerderij die hij twintig jaar met liefde had opgeknapt.

Volledig scherm
11) Roel Kleinpenning © DG

11. Roel Kleinpenning, De Band 
Dinxperlo, 8 juli 2017: Zaterdag 8 juli had ondernemersvereniging IODUS een braderie georganiseerd. Een van de activiteiten was de zeer goed bezochte modeshow met o.a. een lingerie modeshow. 

Volledig scherm
12) Koen Verheijden © DG

12) Koen Verheijden, Trouw
Nijmegen, 25 juli 2017: De 75ste sterfdag van de grootste Nijmegenaar aller tijden: Titus Brandsma. Zo'n 230 mensen bezochten de herdenking van de 75ste sterfdag van Brandsma, in de Titus Brandsma Gedachteniskerk. Hij werd in 2006 door de bevolking gekozen tot grootste Nijmegenaar aller tijden. Brandsma kwam op 26 juli 1942 om in concentratiekamp Dachau. In de kapel van het Karmelietenklooster in Nijmegen hangt een reproductie van de tekening die John Dons van Brandsma maakte in kamp Amersfoort.

Volledig scherm
13) Sven Menschel © DG

13) Sven Menschel, Resource 
Wageningen, 18 augustus 2017: Studenten zoeken toevlucht tijdens de algemene introductiedagen van Wageningen University. Het was een korte bui.

Volledig scherm
14) Rob Voss © DG

14) Rob Voss, De Stentor 
Beekbergen, 2 september 2017: Terwijl de mannen foto’s nemen van de voorbijrazende stoomtrein, leest mevrouw een boek. Tijdens het grootste stoomtreinenfestival van Nederland onder de naam 'Terug naar Toen' rijden twee dagen lang gerestaureerde stoomtreinen tussen Apeldoorn en Dieren.

Categorie: Kunst, Cultuur en Entertainment 

Volledig scherm
15) Patrick van Gemert © DG

15) Patrick van Gemert, De Stentor 
Zutphen, 28 januari 2017: Op veler verzoek voerde het Simeonkwartet op 28 januari de Canto Ostinato uit in de vorm van een ligconcert. Dit keer geen stoelen in de Rabobank Buitensociëteit, maar de toeschouwers lagen in hun zelf meegebrachte hangmat, matras, kussen of ligstoel. Achter de vleugel zit pianiste Esther Scheerder.

Volledig scherm
16) Eric Brinkhorst © DG

16) Eric Brinkhorst, De Telegraaf en ANP 
Lichtenvoorde, 14 juli 2017: Afscheid en laatste optreden van rockband en oprichters van de Zwarte Cross, Jovink en de Voederbietels. Gijs Jolink maakt een sprong op het podium. Op de foto zie je de bandleden en Hendrik Jan Bökkers (rechts) die met zijn gelijknamige band de dialect-rockmuziek op de Zwarte Cross in ere houdt!

Volledig scherm
17) Erik van 't Hullenaar © DG

17) Erik van 't Hullenaar, De Gelderlander 
29 november 2017: Sarah Walder speelt cello op rare plekken. De derde suite van Bach. In een jurk en op blote voeten. Waarom? Om mensen te ontmoeten. En om de wereld te veranderen.

Categorie: Natuur

Volledig scherm
18) Gert Janssen © DG

18) Gert Janssen, Boerderij, Nieuwe Oogst en Reformatorisch Dagblad 
Renkum, 18 januari 2017: Met hun snuit moeten de pinken (blaarkoppen) in natuurgebied Broekhorst in Renkum (Veluwe) de sneeuw opzij schuiven om de laatste groene grassprietjes te vinden. De vleeskoeien zijn van biologisch landbouwbedrijf Veld & Beek van Jan Wieringa. Passanten bellen nogal eens naar de Dierenbescherming om de 'zielige' koetjes aan te geven. 

Volledig scherm
19) Koen Verheijden © DG

19) Koen Verheijden, AD 
Maasbommel, 20 januari 2017: Zusjes schaatsen op ondergelopen weiland langs dode arm van de Maas op een van de weinige dagen dat er geschaatst kan worden.

Volledig scherm
20) Patrick van Gemert © DG

20) Patrick van Gemert, De Stentor 
Zutphen, 22 januari 2017: IJspret voor de duikers van Albacare uit Zutphen en Méduse uit Dieren. Een aantal leden van deze twee verenigingen volgde een cursus IJsduiken van de NOB. De watertemperatuur onder het ijs was 4 graden.

Volledig scherm
21) Bram van de Biezen © DG

21) Bram van de Biezen, De Stentor 
Nunspeet, 10 november 2017: Edelhert verdronken in bosmeer De Waschkolk bij Nunspeet waarschijnlijk door uitputting na de bronsttijd.

Categorie: Portret

Volledig scherm
22) Bert Beelen © DG

22) Bert Beelen, De Gelderlander 
Berg en Dal, 22 maart 2017: Judith Peters doet voor haar masterscriptie onderzoek naar rouwverwerking. De impact van verlies van dierbaren op hoe mensen daarna naar het leven kijken. Een zonnestraal door het dichte wolkendek leek, terwijl ze bij het graf van haar vader stond, op de symbolische onsterfelijkheid waar veel nabestaanden naar zoeken.

Volledig scherm
23) Bert Beelen © DG

23) Bert Beelen, De Gelderlander
Nijmegen, 8 oktober 2017: Filmer Dick van Aalst (midden) en het duo Kokke en Aquarius van Dead Neanderthals in een grote betonnen luchtkoker boven in cultuurspinnerij De Vasim (een voormalige vliegasfabriek). Voor een kunstdocumentaire van Van Aalst improviseerde saxofonist Kokke aan de ene, en drummer Aquarius aan de andere kant van de lange galmende tunnel op de klanken die hen bereikten.

Volledig scherm
24) Rob Voss © DG

24) Rob Voss, De Stentor 
Apeldoorn, 8 september 2017: De president van Papoea-West Guinea woont in een Apeldoornse tussenwoning. Bernhard Th.W.Kaisiepo, telg uit een roemrucht Papoea-geslacht.

Volledig scherm
25) Eveline van Elk © DG

25) Eveline van Elk, De Gelderlander 
Wijchen, 14 november 2017: Jan Traets (81) uit Wijchen is al jaren Sinterklaas. Vanwege zijn hoge leeftijd trekt hij dit jaar waarschijnlijk voor het laatst het pak van de Goedheiligman aan.

Volledig scherm
26) Paul Rapp © DG

26) Paul Rapp, De Gelderlander 
Mook, 15 november 2017: Theatermaakster Marjolein Pieks is al vele jaren de vertolkster van Mariken van Nieumeghen. Ze heeft een (goedaardige) tumor in haar hoofd en is daardoor snel overprikkeld en zeer sensitief.

Categorie: Sport

Volledig scherm
28) Broer van den Boom © DG

27) Broer van den Boom, Voetbal International en Omroep Gelderland 
Nijmegen, 25 februari 2017: Een fanatieke trainer van NEC Peter Hyballa tijdens de wedstrijd NEC Sparta Rotterdam.

Volledig scherm
28) Henk van Raaij © DG

28) Henk van Raaij, Gelderse Post Oude IJsselstreek 
Ulft, 25 juni 2017:  Grote belangstelling bij zwemtocht Oude IJssel in Ulft.

Volledig scherm
29) Raphaël Drent © DG

29) Raphaël Drent, De Gelderlander 
Tiel, 30 juli 2017: Valpartij Profronde Tiel. Tijdens de prominentenkoers komt de partner van Andrea Tafi hard ten val. 

Volledig scherm
30) Erik van 't Hullenaar © DG

30) Erik van 't Hullenaar, De Gelderlander 
Nijmegen, 19 november 2017: Cheptegei is al jaren de beste man in de Zevenheuvelenloop. Dit keer kondigde hij aan voor het wereldrecord te gaan, waar 50.000 euro mee te verdienen was. Uiteindelijk komt hij 3 seconden tekort. Atletenmanager Jos Hermens troost Cheptegei na afloop.

Stemmen

Hieronder vindt u het stemformulier. Klik uw favoriete foto aan en klik op Volgende stap.