Volledig scherm
Willy Hendriks (links) verslaat Ojas Kulkarni. © Ap Lammers.

Eerste zege voor Willy Hendriks in ONK

DIEREN - Het Open Nederlands schaakkampioenschap gaat na de rustdag van zondag een spannende tweede week in met maar liefst vijf koplopers. Op nieuw eindigden de toppartijen na zware strijd in remise. Dimitri Reinderman en Lucas van Foreest profiteerden en sloten aan bij de drie leidende Russen. De toppers hebben 4 punten.

In het topduel tussen de leiders Vyacheslav Ikonnikov en Valery Loginov offerde Ikonnikov een pion na een vergissing in de opening. Het initiatief dat de Rus daarvoor kreeg, was juist voldoende om de remisehaven te bereiken. 

Sergei Lobanov kwam met een fraai stukje huiswerk, waar regerend kampioen Chanda Sandipan met een dameoffer op reageerde. Met een toren en stuk wist Sandipan de Rus aardig in het nauw te drijven, maar verder dan eeuwig schaak kwam de Indiër niet. 

Met de puntendelingen van de drie koplopers was het aan de achtervolgende groep om aansluiting te vinden. Dat lukte uiteindelijk slechts 2 van de 14 spelers met een half punt achterstand. Van Foreest maakte met een loperoffer korte metten met Liam Vrolijk uit Rotterdam. In een niet te stuiten koningsaanval pakte de Groninger al snel de winst. 

De Apeldoorner Nico Zwirs speelde een zo op het oog onschuldig eindspel tegen Reinderman. In het pionneneindspel had de Amsterdamse grootmeester echter beter gerekend. 

Koen Leenhout uit IJzendijke leek de derde speler die aansluiting bij de kopgroep zou vinden. Juist toen de Zeeuw een al lang gewonnen stelling zou gaan verzilveren, kwam opponent Casper Schoppen met een briljante patgrap. De Utrechter ontsnapte zo naar remise. 

Willy Hendriks bracht zijn score met zijn eerste zege op 3 punten. De Zutphense kopman van Arnhemse Schaakacademie brak tegen Ojas Kulkarni door in het centrum. Beide spelers promoveerden met een pion, maar de Indiër verloor zijn verse dame na een paar schaakjes weer.

Dries Wedda kon dit goede voorbeeld niet volgen. Door gebrek aan concentratie kwam de Diepenvener in de problemen tegen de Belg Jasper Beukema. Na een kwaliteitsoffer ging Wedda mat. 

De ASV-ers Jaap Vogel en Tom Bus staan bij de rustdag op 1,5 punt. Jaap Vogel probeerde het lang tegen Amardeep Bartakke, maar de Indiër hield de remisekoers. Bus versloeg Hans Plasman. Via kwaliteitswinst dwong Bus de Enschedeër op de knieën. Pieter Verhoef staat na zijn verlies tegen Sjoerd van Roon uit Rosmalen nog op 1 punt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport