Volledig scherm
Orion verloor zondagmiddag de eerste finalewedstrijd van Lycurgus. Foto DG © R Alberink

Orion kent groot verval in verloren eerste finalewedstrijd

GRONINGEN - Orion uit Doetinchem heeft zondagmiddag nagelaten te stunten in de eerste van een ‘best of five’-finaleserie tegen Lycurgus in Groningen. Na een sprankelend begin van Achterhoek Orion, keerde Lycurgus het tij en verloren de Doetinchemmers met 3-1 (13-25, 26-24, 25-14 en 25-19).

De eerste set was een ongewone gewaarwording voor Orion. De Doetinchemse ploeg nam met goed spel een 3-10 voorsprong en kwam geen moment in de problemen.

 Waar  nog wel eens een grote voorsprong wordt weggegeven, daar was Orion nu serverend, verdedigend, blokkerend en aanvallend scherp. Lycurgus stelde daar bar weinig tegenover, coach Arjan Taaij (Lycurgus) probeerde al snel met drie wissels het tijd te keren, hetgeen vergeefs bleek. Via 9-17 werd de set met liefst 13-25 binnengehaald. 

Bijsturen

De tweede spelreeks ging gelijk op, via 7-7 werd het 9-9 en niet veel later 15-15. Daar waar Taaij time-outs nam om zijn ploeg steeds bij te sturen, daar liet trainer Martijn van Goeverden van Achterhoek Orion zijn ploeg rustig staan. In de slotfase was Lycurgus iets trefzekerder, waardoor het na twee sets weer gelijk stond. 

In de derde set werden er meer fouten aan de zijde van Orion gemaakt. Foute services, foute keuzes, een veel mindere goede pass en niet zo meedogenloos als in de aanvangsfase. Het leidde tot een 18-8 achterstand, schier onmogelijk dat nog te herstellen. 

In de vierde set liep Orion vaak achter Lycurgus aan. Het kwam dan weer gelijk, om de thuisclub vervolgens weer een paar punten te zien weglopen. Uiteindelijk waren de Groningers iets te sterk. 

,,Zonde, we begonnen heel goed", had ook trainer Van Goeverden gezien. ,,Het was erg jammer dat we dat niveau niet konden vasthouden. De servicedruk werd minder.”

Van Goeverden: ,,We schrokken soms van de ruimte die we kregen, maar toen Lycurgus beter ging spelen, waren we met zijn allen even de weg kwijt.”

Spelverdeler en Orion-aanvoerder Pim Kamps baalde na afloop enorm.  ,,In de loop van de tweede set ging het al minder, we liepen toen steeds achter hen aan. De pass werd ook minder en ik kreeg de set-ups niet goed aan het net, dat neem ik mezelf kwalijk."

Zondag 28 april is om 15.00 uur de tweede finalewedstrijd in Doetinchem.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport