Volledig scherm
Letesenbet Gidey (Ethiopie, zilver) Sifan Hassan (Nederland, goud) en Agnes Jebet Tirop (Kenia, brons) op het podium na het winnen van de 10.000 meter tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Qatar. © ANP

Zevenheuvelenloop haalt WK-toppers naar Nijmegen voor verbeteren van wereldrecord

NIJMEGEN - De Zevenheuvelenloop hoopt het wereldrecord op de 15 kilometer voor vrouwen te verbeteren. De organisatie van de wegrace haalt daarvoor Letesenbet Gidey (Ethiopië) en Agnes Tirop (Kenia) naar Nijmegen. 

Eerder deze maand haalden de twee langeafstandsloopsters nog zilver en brons op de 10.000 meter tijdens de WK atletiek in Qatar.  Tijdens de race op zondag 17 november met start en finish in Nijmegen hoopt de organisatie dat een van de twee aan het wereldrecord kan komen. Dat staat nu op 46.14, in 2015 gelopen door Florence Kiplagat. De twee deelneemsters gaan hulp krijgen van mannelijke hazen om de poging tot een goed einde te brengen. 

Vorig jaar liep de Oegandees Joshua Cheptegei tijdens de wegwedstrijd een nieuw wereldrecord. Zijn tijd (41.05) zorgde voor veel aandacht. Ook toen mikte de organisatie vooraf al op het verbeteren van de mondiaal snelste tijd. ,,Hetzelfde willen we nu proberen bij de vrouwen”, zegt woordvoerder Lotte Jacobs. ,,Vorig jaar kozen we voor een sterke mannenrace, nu hopen we een verhaal neer te zetten bij de vrouwen. We zetten in op een mooie tweestrijd tussen absolute wereldtoppers.” 

Het Nijmeegse atletenmanagementbureau Global Sports Communication heeft in overleg met de organisatie de deelneemsters vastgelegd. Ook bij de mannen komt er een sterk deelnemersveld, maar nog niet alle namen zijn rond.  Bij de vrouwen zijn de meeste toppers wel bekend. 

Krumins 

Onder meer Susan Krumins (vorig jaar derde) verschijnt aan de start. De Nijmeegse hardloopster streed op de WK ook op de 10.000 meter, ze werd daar zevende. Zij loopt die afstand ook tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Haar teamgenoten Charlotte Purdue (Groot-Brittanië) en de Nieuw-Zeelandse Camille Buscomb staan ook aan de start van de Zevenheuvelenloop.

Verder is titelverdediger Stella Chesang uit Oeganda van de partij. Zij won het hardloopevenement in 2018 met een tijd van 47 minuten en 18 seconden. De inschrijving voor recreatieve lopers is nog open tot en met 6 november. De Zevenheuvelennacht (zeven kilometer, op zaterdag 16 november) is bijna vol. 

Regiosport