Een toerist neemt een selfie in een lavendelveld in het zuiden van Frankrijk.
Volledig scherm
Een toerist neemt een selfie in een lavendelveld in het zuiden van Frankrijk. © AFP

Bacterie ligt op de loer: 'Neem na vakantie geen plantje mee naar huis'

De Nederlandse Voedsel - en Warenautoriteit NVWA waarschuwt vakantieganger om geen olijfboompjes, oleanders of lavendelplantjes uit Italië of Frankrijk mee te nemen naar huis. Een bacterie ligt op de loer.

Op de lekker ruikende lavendel of het leuke olijfboompje kan namelijk de bacterie Xylella fastidiosa zitten die in Zuid-Europa al is aangetroffen. Om te voorkomen dat de plantenziekte zich verder verspreidt, raadt de NVWA reizigers aan geen plantjes of stekjes uit Zuid-Europa mee naar huis te nemen.

De bacterie is niet gevaarlijk voor mensen, maar een uitbraak van de schadelijke plantenziekte kan grote economische gevolgen hebben voor boomkwekers en kwekers van vaste planten, aldus de NVWA. Er zijn op dit moment circa 300 plantensoorten - waardplanten - bekend die vatbaar zijn voor Xylella.

Zeer schadelijk

De bacterie is door de Europese Unie aangemerkt als ‘zeer schadelijk’. Als hij wordt aangetroffen op planten volgen verplichte, ingrijpende maatregelen die de teelt en handel in de betreffende planten ernstig belemmeren en financiële schade toebrengen, leest het op de site van de autoriteit.

In Nederland zijn fruitbomen, vaste planten, bomen, kruiden, bloemen en diverse grassoorten en onkruiden als waardplanten aangemerkt. Bij een uitbraak van Xylella moet een gebied met een straal van minimaal 5 kilometer vanaf de besmettingshaard voor vijf jaar op slot voor alle waardplanten, zo stelt Europese regelgeving.