Volledig scherm
© Thinkstock/Expedia

Expedia: Nederlanders 'wildste' wintersporters ter wereld

Dronken op de ski’s, seks op de piste en een verhouding met de skileraar. Nederlandse wintersporters maken het in vergelijking met andere nationaliteiten nogal bont op wintersportvakantie.  Dat blijkt uit  onderzoek in opdracht van Expedia onder 13.000 wintersporters uit 13 landen.

Dat wij Nederlanders te boek staan als fanatieke après-skiërs, komt ook in dit rapport weer naar boven. Een derde van de ondervraagden geeft zelfs aan dat de après-ski het belangrijkste onderdeel van hun wintersport is. Oostenrijk, wordt daarbij het meest genoemd als beste après-skibestemming. 

Volledig scherm
© Expedia

Alcohol

 86 procent geniet op vakantie van een alcoholische versnapering en bijna een kwart drinkt dagelijks meer dan vijf glazen. Hiermee drinken Nederlanders wereldwijd het meest op wintersport, gevolgd door de Britten en Zwitsers.  In het onderzoek worden dan ook de Nederlanders, Amerikanen, Britten en Zwitsers het meest genoemd als baldadigste dronklappen. 

Een markant detail: de drinkende en feestende Hollanders ergeren zich tegelijkertijd het meeste aan skiërs en snowboarders die dronken op de piste staan. Op de tweede plaats komt 'gele sneeuw' (32 procent). 

Volledig scherm
© Expedia

Seks op de piste 

Nog meer opvallende uitkomsten: in Nederland gaven wereldwijd de meeste ondervraagden aan dat zij het gevoel van een piste afglijden verkozen boven een orgasme (11 procent). Over orgasmes gesproken, een op de vijf Nederlanders zegt wel eens seks te hebben gehad op de piste. Alleen onze zuiderburen overtreffen dat aantal. En nu we het toch over naakt hebben: een op de tien Zwitsers, Belgen en Nederlanders  zijn wel eens zonder kleding de piste afgedaald. Meer mannen dan vrouwen. 

Op het gebied van liefde is de ski- of snowboardinstructeur een populair doelwit bij de Nederlanders. Bijna een op de vijf heeft wel eens een lera(a)r(es) aan de haak geslagen. 

Volledig scherm
© Expedia

Uitgaven

Al dat gefeest kost natuurlijk wel wat. Het bedrag dat we uitgeven aan wintersport wisselt daarom per nationaliteit. Italianen zijn het zuinigst met een uitgave van 1.527 euro in totaal. Nederlanders geven bijna 2.500 euro uit in een week tijd. De meeste buitenlanders spenderen tussen de 1.500 euro en 2.000 euro voor een weekje wintersport. Maar dat het ook veel duurder kan, bewijzen de Amerikanen  met een gemiddelde van 3.493 euro. 

Ga je op wintersport met het vliegtuig? Hieronder enkele inpaktips 

Skiën of snowboarden

Wat wint aan populariteit: skiën of snowboarden? Nederlanders blijkende grootste snowboardfans. Een derde verkiest snowboarden boven skiën. Vooral bij de jongere generatie is de interesse vrijwel gelijk. De oudere generatie heeft een duidelijke voorkeur voor skiën. 

Volledig scherm
© Expedia
Volledig scherm
© Expedia
  1. Bob reist wereld rond op zoek naar plaatsen waar de tijd stil bleef staan
    top 10

    Bob reist wereld rond op zoek naar plaatsen waar de tijd stil bleef staan

    Hij houdt van een flinke portie adrenaline en laat zich niet snel afschrikken. Urban explorer Bob Thissen uit Heerlen trekt met zijn camera de wereld rond op zoek naar plaatsen waar niemand nog komt of durft te komen: van ruimtevaartbasissen en leegstaande gevangenissen waar medische experimenten gebeurden tot de in allerijl achtergelaten straten van Fukushima. Hij bundelde zijn indrukwekkendste avonturen nu in een prachtig fotoboek. En voor ons maakte hij zijn top 10.