Rolkoffer die omvalt? Zo pak je hem perfect in

VideoWekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: hoe pak ik mijn rolkoffer in zodat hij bij het lopen niet omvalt? 

Aan het einde van het jaar gaan we weer massaal op pad. Op weg naar familie, of die juist ontvluchten. De rolkoffer is handig om je bagage op een makkelijke manier mee te nemen. Op vliegvelden hoort het inmiddels tot de standaarduitrusting van reizigers. In die drukte is het belangrijk dat je rolkoffer perfect is ingepakt om te voorkomen dat deze niét als een ongeleid projectiel achter je aanslingert als je naar de gate rent. Maar hoe doe je dat?

Volledig scherm
© Thinkstock

In deze aflevering van Het LAB, waar wetenschappers op internet korte colleges geven over alledaagse vragen – gaat werktuigbouwkundige Jurnan Schilder (Universiteit Twente) vanuit zijn expertise dit probleem te lijf. Het feit dat je koffer op sommige momenten niet met je meebeweegt naar de gate, maar juist van je af lijkt te rollen, wordt het zogeheten ‘stabiliteitsprobleem’ genoemd. En dit euvel ontstaat al bij het inpakken: dat is het moment dat je rekening moet houden met de plek in je koffer waar je je zware spullen inpakt. Die vormen namelijk het zwaartepunt.

Het stabiliteitsprobleem ontstaat wanneer dit zwaartepunt op de verkeerde plek ligt. Waar je zwaartepunt precies moet liggen? Eveline en Jurnan raken in de vakantiesfeer en pakken allebei een rolkoffer in en gaan de rolkofferrace aan om hier achter te komen.

Zwaartepunt

In de linkerkoffer (Eveline) ligt het gewicht – en dus het zwaartepunt - vóór het handvat van de koffer. Bij de rechterkoffer (Jurnan) ligt het zwaartepunt áchter het handvat. Tijdens de rolkofferrace blijkt: de koffer van Eveline zwengelt alle kanten op; die van Jurnan rijdt als een zonnetje. Het zwaartepunt vóór het handvat leidt dus tot een stabiliteitsprobleem. Wil je dus moeiteloos door de gate, zorg er dan voor dat het zware gewicht van je rolkoffer áchter je handvat ligt.

Mocht dit nou toch mis zijn gegaan, neem de koffer dan even in je andere hand, om het gewicht alsnog naar achteren te verplaatsen.

Volledig scherm
© VUN