TUI trekt zich terug en wil toch geen doorstart met D-reizen
TUI trekt zich terug als potentiële koper van D-reizen. De touroperator, met 130 eigen reisbureaus, zegt bij nader inzien toch geen toevoegde waarde te zien in het reisbedrijf. Ondanks de terugtrekking heeft Vakbond FNV er vertrouwen in dat D-reizen een doorstart zal maken. ,,Er is veel animo.”
De belangstelling in de overname van delen van D-reizen is groot, lieten de curatoren onlangs weten. Een van de gegadigden was TUI, marktleider in de Nederlandse sector. Maar die interesse lijkt snel verdwenen na een eerste inventarisatie en analyse. De touroperator heeft daarop besloten om niet verder te gaan in het biedingsproces van de boedel. ,,Wij hebben geconcludeerd dat de boedel voor TUI geen toegevoegde waarde blijkt te hebben", klinkt het.
De touroperator blijft wel in gesprek met de curatoren: TUI is een grote schuldeiser in het faillissement van D-Reizen. Hoe groot de schade is, wil woordvoerster Petra Kok niet kwijt.
Failliet
D-reizen, met 285 reisbureaus en ruim 1100 medewerkers een van de grootste reisorganisaties van Nederland, werd drie weken geleden failliet verklaard. Door de coronacrisis kwamen er nauwelijks inkomsten binnen, waardoor het bedrijf in financiële problemen kwam. Ook de vertraging van het voucherfonds leidde tot een onoverkomelijke situatie.
Bestuurder Marlies Possel van vakbond FNV heeft er ondanks de terugtrekking van TUI vertrouwen in dat D-reizen een doorstart zal maken. ,,Er is veel animo voor een doorstart”, vult ze aan. Behalve TUI hebben partijen als Prijsvrij Vakanties en Hillman Travel zich bij de curatoren gemeld met de wens om met een deel van de reisbureaus verder te gaan.
De curatoren verwachten binnenkort bekend te maken of het daadwerkelijk tot een doorstart komt. Diezelfde curatoren doen ook nog onderzoek naar de twee voormalige eigenaren. Net voor het faillissement zouden die de merken D-reizen en D reizen (dus zonder koppelteken) buiten de boedel hebben geplaatst. Of de terugtrekking van TUI daar iets mee te maken heeft, is niet duidelijk.
Toekomst
Onduidelijk is ook - als het tot een doorstart komt - wat dit betekent voor de ruim 1100 medewerkers. ,,Dat zal afhankelijk zijn van welke partij het wordt en wat diens plannen zijn”, reageert Possel van FNV. Daarmee zijn spannende tijden aangebroken voor het personeel. Feitelijk zijn de werknemers tot 19 mei in dienst bij D-reizen, daarna zijn zij aangewezen op een ww-uitkering.
Volgens de FNV-bestuurder heeft een aantal medewerkers de reisbranche al verlaten en wil een deel zich laten omscholen naar zorgmedewerker of leerkracht. Alle werknemers krijgen vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de vakbonden, het UWV en de werkgever hulp bij het vinden van werk.
Recent bleek dat reisorganisaties vorig jaar jaar stevig het mes hebben gezet in hun personeelsbestand. Bijna een kwart van de banen is al geschrapt en de ontslagrondes gaan door, aldus stichting Reiswerk, een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers in reisbranche.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is er toekomst voor traditionele reisbureaus? ‘Goed advies alleen maar belangrijker geworden’
Het aantal reisbureaus is al jaren tanende en met het faillissement van D-reizen dreigen nog eens 285 reisbureaus uit het straatbeeld te verdwijnen. Is er nog toekomst voor het traditionele reisbureau? TUI, dat interesse heeft in een overname van (delen van) D-reizen, is ervan overtuigd. ,,Een goed reisadvies is in coronatijd alleen maar belangrijker geworden.” -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Campers zijn populair deze zomer: ‘Als er ergens een coronahaard uitbreekt, ben je zo weg’
Ondanks alle onzekerheid of we deze zomer naar het buitenland kunnen, wagen steeds meer mensen het erop. Het aantal boekingen neemt de laatste tijd toe, blijkt uit een rondgang. Met de camper op pad of met de auto naar een vakantiehuis in Frankrijk lijkt in trek. ,,Mensen willen vooral in hun eigen bubbel blijven.’’ -
Einde voucherdrama lijkt in zicht voor Corendon-klanten: uitbetalingen begonnen
Corendon is begonnen met het uitbetalen van vakantievouchers. De reisorganisatie, de nummer drie van de Nederlandse reisbranche, moest hier halverwege maart al mee beginnen, maar had toen onvoldoende geld in kas. -
Amerikaan leeft al meer dan twintig jaar op cruiseschepen: ‘Ik heb geen landbenen meer’
Mario Salcedo is de koning van de cruises. De Amerikaan bracht ruim 9000 nachten door aan boord van schepen van Royal Caribbean, zijn favoriete cruisemaatschappij. Zijn ‘leven op het water’ heeft hem tot nu toe meer dan 1,37 miljoen euro gekost.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUMvergelijking
Vliegen, rijden of treinen, wat is gunstig voor een korte stedentrip?
Ondanks de duurdere vliegtickets gaat er voor veel Nederlanders niks boven vliegen. Maar er zijn alternatieven, zoals de auto of trein. Hoe gunstig zijn die eigenlijk voor de portemonnee, het milieu en qua reistijd? We vergelijken vijf populaire bestemmingen voor een weekendje weg in maart: Barcelona, Berlijn, Londen, Parijs en Praag. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.