Urbasa, Navarra juli 2019 Een fietser in de haarspelbochten in de klim of afdaling van de Sierra van Urbasa.
Volledig scherm
PREMIUM
Urbasa, Navarra juli 2019 Een fietser in de haarspelbochten in de klim of afdaling van de Sierra van Urbasa. © Edwin Winkels

Zes etappes: fietsen door de Spaanse sierra's

ReizenIn zes etappes fietst Spanje-correspondent Edwin Winkels van Navarra naar Asturië. De route voert dwars door Baskenland, Spanjes meest wielergekke regio. Onderweg komt hij Onze Lieve Vrouwe van Dorleta tegen, te midden van bidons en wielershirts.

Etappe 1: Sierra van Urbasa
Regio Navarra
De paarden zijn de baas, hier in de groene sierra- heuvelrug - van Urbasa. Een kudde van zes doet zich tegoed aan gras en steekt daarna de weg over zonder acht te slaan op de weinige auto’s.

De klim vanuit het monumentale plaats-je Estella verliep gestaag. Een echte top is er niet; eenmaal bovenop slingert de weg nog 10 kilometer over het dak van de sierra. Langs de weg staat een soort schuur, die onder de naam Venta Mendinagusi dienstdoet als bar, winkel en terras tegelijk. De vrouw die hem uitbaat was voorheen schaapherder. ,,Hier voel je je ver weg van alles’’, zegt ze.

Kilometers verderop begint de afdaling naar het noorden. Een uitkijkpunt toont tussen de bomen door een verbluffende wirwar van haarspelden, al noemen ze die hier herraduras, hoefijzers. Er komt een auto naar boven, hij verdwijnt weer onder de bomen, en komt ineens weer tevoorschijn op een plek die je niet verwacht. Het zijn atypische bochten voor het landschap hier, op de grens van Navarra met Baskenland. Eenmaal beneden trekken de wegen slechts golvend weer kilometers rechtuit door de graanvelden.