Anne Böhmig met haar Airborne-vlag.
Volledig scherm
Anne Böhmig met haar Airborne-vlag. © Erik van 't Hullenaar

Anne Böhmig durft eindelijk te vlaggen in Oosterbeek

OOSTERBEEK - Oosterbeek mag zich met recht dé herdenkingsplaats van de Slag om Arnhem noemen. Vanwege de Airborne Wandeltocht en de jaarlijkse ceremonie op de Airborne Begraafplaats. Maar toch ook wel omdat het in de maand september nergens zo ‘maroonrood’ en ‘pegasusblauw’ kleurt als hier.

Aan de Noorderweg vormt een huis zonder Airborne-vlag deze dagen een uitzondering. Lange tijd was dat de woning van Anne Böhmig, maar nu niet meer. In 1984 al kwam de geboren Duitse naar Nederland. En vanaf 2009 woont ze in Oosterbeek. Maar nu pas is ze zover dat ze durft te vlaggen.

,,Ik vond niet dat ik het recht had de vlag uit te hangen”, zegt ze met enige emotie in haar stem. ,,Ik was nog niet klaar met mijn verleden. Pas dit jaar heb ik dat hoofdstuk kunnen afsluiten. Vanwege mijn zestigste verjaardag had ik besloten mijn hele Duitse familie samen met al mijn Nederlandse vrienden uit te nodigen. Daarna was het klaar.”

In de oorlog was haar vader tegen zijn zin arts bij de marine. Haar moeder bracht veel van haar tijd door in een schuilkelder in Berlijn. ,,Ik had als puber veel vragen over die tijd. Vragen die nooit echt goed werden beantwoord. Mede daarom wilde ik al op jonge leeftijd weg.”

Naar Amerika en later terug naar Europa

Ze ging, 19 jaar oud pas, naar Amerika en kwam later terug naar Europa, waar ze heel bewust voor Nederland koos als het land waar ze voorgoed wilde wonen. En toen was daar ineens het EK voetbal in 1988. De emoties liepen hoog op. 

,,Ik werd op een heel heftige wijze met mijn verleden geconfronteerd en kreeg twijfels. Over alles. Het heeft me lang geplaagd. Maar nu ligt het gelukkig achter me. Ik deed al mee aan de Airborne Wandeltocht, ging al naar de herdenking op de begraafplaats en durf nu ook te vlaggen. Heerlijk.”

Lachend: ,,En volgend jaar word ik officieel Nederlandse. Als ze me willen hebben, tenminste.”

Arnhemmer Hans Radder met achter hem zijn Airborne-vlag.
Volledig scherm
Arnhemmer Hans Radder met achter hem zijn Airborne-vlag. © Erik van 't Hullenaar

Hans Radder (75) vlagt sinds augustus van dit jaar. Hij doet dat, bij zijn huis aan de Bakenbergseweg in de Arnhemse wijk Hoogkamp, met de speciale herdenkingsvlag waarin het getal 75 is opgenomen. ,,Toevallig ook mijn leeftijd. Maar we hebben die vlag gekozen omdat die het meest sprekend is.”

Waarom hij en zijn vrouw vlaggen? ,,Omdat het superbelangrijk is wat 75 jaar geleden in Arnhem is gebeurd. Heel veel mensen hebben toen hun leven gegeven voor onze bevrijding. Dat mogen we nooit vergeten en moeten we blijven doorgeven aan de volgende generatie.”

Paul Welling poseert bij zijn huis aan de Bachlaan. Ook hij heeft gekozen voor de speciale jubileumvlag van de herdenking van de Slag om Arnhem.
Volledig scherm
Paul Welling poseert bij zijn huis aan de Bachlaan. Ook hij heeft gekozen voor de speciale jubileumvlag van de herdenking van de Slag om Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

Aan de Bachlaan in de Arnhemse wijk Cranevelt wordt iets minder gevlagd dan voorheen. ,,Als jonge stellen de huizen van oudere bewoners overnemen, verdwijnen vaak ook de vlaggen. Heel erg jammer”, heeft Paul Welling (72) geconstateerd. 

Zelf heeft hij de jongste herdenkingsvlag, met daarin het getal 75, opgehangen. ,,Daar hebben mijn vrouw en ik bewust voor gekozen. Om de aandacht te vestigen op het feit dat we nu al bijna 75 jaar in vrijheid leven. Daar wil ik iedereen, en dan vooral ook de jeugd, op wijzen. Vrijheid en vrede, mede dankzij al die dappere soldaten die ons van overal ter wereld ons te hulp schoten. Ik ben daar elk jaar nog een beetje emotioneel onder.”

Ida Dennissen
Volledig scherm
Ida Dennissen © Erik van 't Hullenaar

Ida Dennissen (78) vlagt sinds een jaar of tien aan de Emmastraat in Oosterbeek. Ze heeft de ‘gewone’ Pegasus-vlag, die ze achteraf gezien wel graag in een maatje groter had gehad. 

Na de Slag om Arnhem ging ze op een boerenkar richting Apeldoorn. Van die gedwongen evacuatie weet ze niets meer. ,,Ik was pas drie jaar oud. Mijn herinneringen aan die tijd zijn zeer vaag. Maar toen kort geleden over Oosterbeek wat historische vliegtuigen vlogen, had ik wel de rillingen.  Ik ben heel erg blij met de vrijheid van nu en bijna 75 jaar vrede. Daar wil ik graag voor blijven vlaggen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.