Arnhem Veteraan Ron Johnson eert de vliegeniers die omkwamen bij Wolfheze: ‘Ze vlogen de dood tegemoet’

videoWOLFHEZE - Ron Johnson kijkt om zich heen op de Reijerscamp in Wolfheze op donderdag 19 september 2019. ,,Een prachtige plek.”

Volledig scherm
Ron Johnson eert David Lord bij de nieuwe plaquette op het veld van de Reijerscamp bij Wolfheze. Op de voorgrond Lucinda Lord, nicht van David Lord. © Rolf Hensel

Het is een plek waar herten rond snuffelen, buizerden rond zweven, met hun ogen als telescopen strak gericht op het veld. ,,Dit is de plek waar ik 75 jaar geleden David Lord zag rondcirkelen in zijn brandende vliegtuig. Iedereen keek verbijsterd toe. De mannen bleven de baskets met onze voorraden uit het vliegtuig droppen: munitie, voedsel, zo lang mogelijk. Zo vlogen ze onherroepelijk de dood tegemoet.”

Twee mannen wisten het toestel op tijd met hun parachute te verlaten. De rest van de inzittenden, 7 man in totaal,  kwam om het leven.

Het toestel werd geraakt boven landgoed Warnsborn aan de Bakenbergseweg in Arnhem, waar de bevoorraders in een hel van Duits afweergeschut terecht kwamen, David Lord ontving postuum het Victoria Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.