Volledig scherm
Statushouders. © ANP

Asielgezin voor onmenselijke keuze: opsplitsen of geen huis

WOLFHEZE - Het tienkoppige Iraaks-Koerdische vluchtelingengezin Alhamo (vader, moeder, vier zoons en vier dochters) uit Wolfheze is de wanhoop nabij, want ze heeft niet één maar twee woningen aangeboden gekregen. De gemeente Renkum heeft de statushouders twee woningen aangeboden op 200 meter afstand van elkaar.

Het gevolg is dat drie kinderen bij hun ouders mogen wonen in een flat aan de Richtersweg in Doorwerth en vijf kinderen in een verderop gelegen flatgebouw. De jezidi’s, een christelijke minderheid, weten zich geen raad met de situatie. De ontredderde ouders vrezen dat hun kinderen ‘op straat moeten slapen’. Nee zeggen, durven ze niet.

Woning
De statushouders zijn tijdelijk geplaatst in een woning op het terrein van ggz-instelling Pro Persona in Wolfheze. Ze zijn november jongstleden gekomen op uitnodiging van de gemeente Renkum.

Brandbrief
Drie vrijwilligsters van het Taalcafé Wolfheze hebben zich het lot van dit gezin aangetrokken. In een brandbrief roepen ze interim-burgemeester Hein Bloemen op om een ‘betere oplossing’ te bedenken. Ze vinden de hele gang van zaken rondom het vluchtelingengezin ‘onacceptabel en onethisch’.

De gemeente Renkum heeft vanmiddag in allerijl besloten het gezin langer de tijd te geven om te beslissen over de vraag: wonen op één of twee plekken. Een woordvoerder laat weten dat het gezin niet bang hoeft te zijn dat op straat gezet te worden.

'Geen andere keuze'
„We hadden het ook liever anders gezien, maar we hebben geen andere keuze. In overleg met woningbouwvereniging Vivare en Vluchtelingenwerk hebben we gezocht naar een passende oplossing, maar we kunnen geen huurwoning voor zo’n groot gezin vinden”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Arnhem e.o.