De voormalige boerderij van verzetsheld Jan Peelen wordt een Bed & Breakfast. Eigenaresse Myrna Rook wil zijn verhaal levend houden.
Volledig scherm
PREMIUM
De voormalige boerderij van verzetsheld Jan Peelen wordt een Bed & Breakfast. Eigenaresse Myrna Rook wil zijn verhaal levend houden. © Gerard Burgers

Bed and Breakfast wil heldenverhaal van Jan Peelen levend houden: ‘In Amerika was dit allang verfilmd’

RENKUM - Myrna Rook wil het bijzondere verhaal van operatie Pegasus kunnen vertellen aan nieuwe generaties.

Jan Peelen uit Renkum behoorde tot de gidsen van het verzet die na de Slag om Arnhem een grote massa op de Veluwe ondergedoken geallieerde militairen door vijandelijk gebied over de Rijn loodsten. Myrna Rook start vandaag een bed and breakfast (B&B) bij de voormalige boerderij van Peelen die nu midden in de bebouwde kom van Renkum ligt. ,,We noemen de B&B Huis van Peelen. Om de bijzondere geschiedenis van deze plek als middelpunt van de ontsnappingsoperatie Pegasus door te kunnen vertellen aan nieuwe generaties.”

Rook (43) wijst op de voormalige stal die achter de fraaie bed and breakfast ligt. ,,Daar heeft Jan Peelen zich verborgen gehouden. In het hooi. De Duitsers hadden het dorp geëvacueerd maar Jan wilde niet weg.”

Ze grinnikt. ,,Maar hij bleef wel de plantjes van zijn moeder water geven. Dus alles bleef er hier netjes uitzien, terwijl de rest verwilderde. Dat moet de Duitsers opgevallen zijn. Ze hebben hier vaak op de binnenplaats gestaan, alles doorzocht, de voorraden met eten geplunderd. Maar ze hebben Jan niet gevonden.”

Quote

Alles bleef er netjes uitzien, terwijl de rest verwilder­de. Dat moet de Duitsers opgevallen zijn

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.