Volledig scherm
Johan Cruijff samen met Jits bakker © Stichting Jits Bakker Collectie

Beelden van Jits Bakker komen naar Renkum

OOSTERBEEK - De beelden van wijlen Jits Bakker komen naar de gemeente Renkum. Dat heeft de gemeente vastgelegd in een intentieovereenkomst. Daarmee lijkt een einde te komen aan de strijd om de 30 beelden van de in Renkum geboren kunstenaar.

De gemeente weet nog niet waar ze een beeldenpark wil inrichten. Ze is daarover nog in overleg met betrokkenen. Een van de mogelijke locaties is het Renkums Beekdal. Een andere is Park Hartenstein in Oosterbeek.

De Bilt
De 30 beelden van wijlen Jits Bakker staan nu op landgoed Beerschoten in De Bilt. In die plaats heeft Bakker een groot deel van zijn leven gewerkt. De eigenaar van dat landgoed, Stichting Het Utrechts Landschap, wil van de beelden af.

De provincie Utrecht beslist, want die is economisch en juridisch eigenaar van de 30 beelden. Die heeft alle mogelijke locaties naast elkaar gelegd.

Renkum
Voor Renkum bestaat het grootste draagvlak. Vooral omdat de gemeente een historische relatie met Jits Bakker heeft. De kunstenaar is in het dorp Renkum geboren en kwam nog vaak terug naar de gemeente.

Als Provinciale Staten de keuze voor Renkum goedkeurt, dan moet de gemeente hard aan de slag met een nieuwe plek voor de beelden.

Lees meer over de 30 beelden in De Gelderlander van woensdag 23 november, editie Arnhem, op papier of digitaal.

Arnhem e.o.