Volledig scherm
Bettine Vriesekoop geeft tekst en uitleg bij Kracht & Vriendschap. © Gert Budding

Bettine Vriesekoop geeft Renkumse 50-plussers tafeltennisles

RENKUM - Bettine Vriesekoop gaf woensdag een clinic bij tafeltennisvereniging Kracht en Vriendschap in Renkum. Vijftig al wat oudere spelers verbeterden hun techniek dankzij de tips en trucs van de voormalige wereldtopper.

De pingpongbal ligt roerloos op het tafeltennisbatje. Vriesekoop kijkt met een glimlach richting het groepje tafeltennissers, dat zich verderop in een rij opstelt. ,,Iedereen slaat één keer, loopt om de tafel en sluit weer in de rij aan”, instrueert ze hen. ,,Je mag twee fouten maken, bij een derde mag je in de kantine toekijken.’'

De rij zet zich langzaam in beweging. De batjes in de aanslag, een gefocuste blik in de ogen. Vriesekoop pakt het pingpongballetje van haar batje en werpt het in de lucht. De tik door de aanraking van het batje klinkt, het balletje vliegt over het net.

John Zurné mept het vol overgave richting de vijfvoudig Europees tafeltenniskampioene. Die lanceert het projectiel terug. Daar staat Zurné nog steeds opgesteld, om het ding wederom een lel te geven.

Volledig scherm
Bettine Vriesekoop demonstreert haar vaardigheden. © Gert Budding

De overigen in de rij staan even geduldig toe te kijken hoe hun clubgenoot met ingespannen blik de slagen van Vriesekoop blijft retourneren. Plots realiseert hij zich dat hij door hoort te lopen. De aanwezigen grinniken erom, hij zelf nog het hardst.

Gemoedelijke sfeer

Het illustreert zowel de gretigheid van de leden om te leren tijdens de clinic als de gemoedelijke sfeer die er heerst. De ruim vijftig aanwezigen luisteren en kijken aandachtig naar de voormalig toptafeltennisster.

Zo toont Vriesekoop hoe ze tijdens het slaan meer vanuit de schouders beweegt dan met haar armen. Haar lichaam verroert amper een vin als ze een balletje repeterend tegen de muur slaat. ,,Zoals Forrest Gump in de film pingpongt, wild met zijn armen zwaaiend; dat doe ik dus niet”, zegt ze.

Volledig scherm
Bettine Vriesekoop geeft tafeltennisles in Renkum. © Gert Budding

De tafeltennisclinic is aangeboden door de Nederlandse Tafeltennis Bond en maakt deel uit van het programma 50+ Sportief van de gemeente Renkum. De gemiddelde leeftijd van de vereniging Kracht en Vriendschap is 60 jaar en het oudste lid is 87.

Balans

Vriesekoop geeft de clinics om de tafeltennissport breed uit te dragen. ,,Het is veel meer dan tegen een balletje slaan”, zegt ze. ,,Tafeltennissers werken aan hun balans en er is aangetoond dat ze beter verbanden kunnen leggen.’’

Tafeltennis is daarnaast goed voor mensen die niet zo veel aan sport doen, stelt Vriesekoop. ,,Je bent minder blessuregevoelig.’’ John Zurné (75) speelt acht jaar bij Kracht en Vriendschap en herkent dit beeld.

Zurné deed veel aan sport, maar het beoefenen van sommige sporten bleek met het vorderen van de jaren lastiger. Tafeltennis blijkt een uitkomst en kennelijk niet alleen voor hem. ,,Ik zie veel leeftijdsgenoten het ook doen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.