Volledig scherm
De verzakte fundering van een van de schuurtjes aan de Brinkweg in Renkum. © Gert Budding

Bewoners van Renkumse Brinkweg krijgen nieuwe schuurtjes

RENKUM - Meer dan vijftien jaar na de eerste klachten is het zo ver. Tien bewoners van de Brinkweg in Renkum krijgen nieuwe schuurtjes van de gemeente. De ernstig verzakte gebouwen werden in 2018 gesloopt.

Oorzaak van de verzakkingen is de ondergrond waarop de wijk in de jaren 80 is gebouwd. Dat is een voormalige stortplaats, het Gat van Peelen.

De mix van puin en zand bleek geen stabiele basis. De schuurtjes van bewoners begonnen door de jaren heen steeds meer te verzakken.

Gemeente betaalt

Quote

Het leek hier wel een oorlogsge­bied.

Harry van der Kolk, bewoner Brinkweg

Eind 2018 zegde burgemeester Agnes Schaap de bewoners toe dat de gemeente zou opdraaien voor de kosten van vervanging. Kort daarna werden de ingezakte bouwwerken gesloopt. Iets meer dan een jaar later komen de nieuwe schuurtjes er dan ook. De voorbereidende werkzaamheden zijn maandag begonnen.

De problemen aan de Brinkweg spelen al lang, zegt bewoner Harry van der Kolk. ,,Al meer dan vijftien jaar. We hebben met meerdere burgemeesters contact gehad. Burgemeester Schaap heeft de knoop doorgehakt.” In 2009 werden acht schuren versterkt, maar dat loste het probleem slechts tijdelijk op.

De aannemer begint met het verwijderen van de funderingen. Om nieuwe verzakkingen te voorkomen, plaatst Dusseldorp de schuren op palen. De grond is namelijk nog altijd niet stabiel.

15 centimeter lager

Niet alleen de schuren hebben te lijden gehad onder de inzakkende bodem. Ook de riolering is verzakt en wordt vervangen. Hetzelfde geldt voor de straat. ,,De weg ligt hier 15 centimeter lager”, aldus Van der Kolk.

Het gedeelte tussen de woningnummers 10 en 28 wordt opgehoogd. De opritten van de woningen worden eveneens aangepast, zodat deze aansluiten op de straat.

Enkele bewoners klaagden de afgelopen jaren bovendien over scheuren in de muren van hun woningen. Daaraan doet de gemeente niets, zegt een woordvoerder.

Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in maart zijn afgerond. Van der Kolk is er blij mee. ,,Het aanzicht van de straat zal een stuk beter worden. Het leek hier wel een oorlogsgebied.”

Arnhem e.o.