Rieke Samson; voorzitter van het Adviescollege levenslanggestraften.
Volledig scherm
PREMIUM
Rieke Samson; voorzitter van het Adviescollege levenslanggestraften. © Thierry Schut

Bijna vijftig Nederlanders zitten een levenslange straf uit: ‘Als iemand gevaarlijk blijft, moet hij niet vrij komen’

Levenslang opgesloten zitten totdat je uiteindelijk dood gaat. Dat is inhumaan, vindt Nederland sinds 2017. Zelfs zware misdadigers met een levenslange gevangenisstraf moeten de hoop kunnen koesteren ooit weer vrij te komen. Dat wil niet zeggen dat dan ook gebeurt, zegt voorzitter Rieke Samson van het Adviescollege Levenslanggestraften. ,,Als iemand gevaarlijk blijft, moet hij niet vrijkomen.”

8 reacties

 • Jaap De Graaf

  2 maanden geleden
  Ze praat over inhumaan maar heeft ze wel enig idee hoe inhumaan het is als slachtoffers of nabestaanden van slachtoffers deze mensen tegen komen in alle vrijheid. waarom maakt NL zich druk over deze beesten? Waarom allerlei clubjes en colleges voor tuig? Steek maar meer tijd in slachtoffers en nabestaanden en laat tuig waar het hoort, achter slot en grendel.
 • A.M. Berben

  2 maanden geleden
  Ik vraag me af of er in die commissie ook niet tenminste één persoon zitting zou moeten hebben die een dierbare aan een geweldsmisdrijf verloor. Nu bestaat de commissie toch vooral uit mensen met een relatief gezond en beschermd leven. Dat is hen van harte gegund, maar daarmee is de commissie zelf niet echt representatief samengesteld, waardoor het geluid van nabestaanden simpelweg daarin niet gehoord wordt.
 • Gerard van Tol

  2 maanden geleden
  Eventuele vrijlating pas nadat en de slachtoffrs en de familie van de sclachtoffers daarmee akkoord gaan.
 • Will Esser

  2 maanden geleden
  We hebben blijkbaar niks geleerd van bijv. het AnneFaber dossier dat was toch ook iemand die tbs had ? Ik las dat er nu iemand die veroordeeld us voor de moord op 11 personen kans maakt weer vrij te komen . Naar mijn mening moet dat niet kunnen
 • Janus Lange

  2 maanden geleden
  Inhumaan Wat de slachtoffers en nabestaanden is aangedaan dat is inhumaan Een levenslange gevangenisstraf is dan gepast en humaan