Volledig scherm
De blinden krijgen nog een instructie hoe ze moeten stemmen © Gert Budding

Blinden in Renkum hebben hun eerste zelfstandige stem uitgebracht

videoWOLFHEZE – De meeste bewoners van het woon-zorgcentrum Het Schild in Wolfheze hebben afgelopen week al geoefend met de nieuwe ‘stemmal’, speciaal voor slechtzienden. Toch hadden sommige bewoners van het Schild donderdag nog enige behoefte aan instructie die met genoegen werd gegeven door een behulpvaardige instructeur. 

Niet elke bewoner stemde vandaag met een geluidsband en koptelefoon, zegt Patricia Sipkema van Het Schild. ,,Vooraf kan er op de geluidsband de namen van de partij, kandidaat met het daarbij behorende nummer, worden beluisterd.’’

Het liep vooralsnog niet storm om met de speciale apparatuur, te vergelijken met een grote laptop, te stemmen in Wolfheze. ,,Wil je een geschikt moment om een foto te maken”, zegt een instructeur tegen de fotograaf, ,,dan moet je geduld hebben.” Mensen met visuele beperking moeten naar de eerste verdieping, lift, van het complex.

Stemmen

Het stemmen gaat als volgt. Het stembiljet wordt op die mal gelegd. Via een koptelefoon krijgt de kiezer vervolgens te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan, met een bijbehorend nummer. Hij of zij vindt de juiste kandidaat door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen.  De mogelijkheid tot de stem uitbrengen, ook voor inwoners van Wolfheze, duurt tot negen uur vanavond.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.