Blinden in Renkum stemmen voor het eerst zelfstandig

videoBlinden en slechtzienden uit de gemeente Renkum kunnen donderdag, bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, voor het eerst zonder hulp stemmen. Renkum richt hiervoor als allereerste Gelderse gemeente een stemlokaal in.

In het aangepaste stemlokaal in woon-zorgcentrum het Schild in Wolfheze - waar zo’n 150 blinden en slechtzienden wonen - ligt een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Het stembiljet wordt op die mal gelegd. Via een koptelefoon krijgt de kiezer vervolgens te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan, met een bijbehorend nummer. Hij of zij vindt de juiste kandidaat door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen.

Ook in Grave kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig stemmen. Daar was bij de Provinciale Statenverkiezingen ook al een aangepast stemlokaal ingericht.

De stemmal werd vorig jaar in Den Haag voor het eerst ingezet tijdens een proef bij de gemeenteraadsverkiezingen. Acht stembureaus waren toen uitgerust met het hulpmiddel. Sinds 1 januari dit jaar moeten alle stemlokalen zo zijn ingericht dat mensen met een lichamelijke beperking zoveel mogelijk zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen maart konden blinden en slechtzienden nog maar in vier van de twaalf provincies terecht, namelijk in Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Brabant. In totaal hadden toen twaalf gemeenten een stembureau met stemmal. Bij de verkiezingen van donderdag zijn dat er twintig, verspreid over zeven provincies.

Volledig scherm
De stemmal heeft getallen in braille en gaatjes voor iedere kandidaat, waar met het rode potlood een keuze kan worden gemaakt. © Reinier Vermeer
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.