Volledig scherm
© Rolf Hensel

Boris Johnson herdenkt Britse gevallenen Market Garden (video)

OOSTERBEEK - De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft vrijdagmiddag een Britse herdenking bijgewoond op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Hij deed dat samen met zijn ambtsgenoot Koenders van Nederland. Hij deed dat samen met zijn ambtsgenoot Koenders van Nederland.

Johnson arriveerde kort na minister Koenders bij de begraafplaats. De mannen maakten er een zeer ongedwongen bezoek van.

Verhalen
Johnson liet zich op de begraafplaats uitgebreid informeren over de Slag om Arnhem. Hij kreeg verhalen over de oorlog te horen van Arnhemmers, Oosterbekers en Britse oorlogsveteranen. Hij raakte diep onder de indruk van het relaas over zes mannen van het Border Regiment, die 72 jaar na hun dood werden geïdentificeerd en sinds deze week een grafsteen met hun naam erop hebben.

Hij raakte ontzet over het verhaal van de tweelingbroers Gronert die bij in september 1944 kort na elkaar werden gedood bij Station Oosterbeek Laag.

Populair
Johnson bleek onder de Britten die de begraafplaats bezochten behoorlijk populair. Hij poseerde veelvuldig en gemoedelijk voor foto's in gezelschap van Koenders, burgemeester Bloemen van Renkum, oorlogsveteranen en militairen van het Britse Parachute Regiment.

Bridge to the Future
Na de herdenking spreken de ministers in de Eusebiuskerk in Arnhem tijdens de 'Bridge to the Future'-conferentie. In de marge van de herdenking spreken Johnson en Koenders elkaar over de ontwikkelingen in onder meer Europa, Syrië en Turkije, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder.

Volledig scherm
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johson, (rechts) legt een krans op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. © Rolf Hensel
Volledig scherm
Ministers Boris Johnson (links) en Bert Koenders in Oosterbeek. © Rolf Hensel
Volledig scherm
© Rolf Hensel
Volledig scherm
© Rolf Hensel
Volledig scherm
© Rolf Hensel
De Britse minister Boris Johnson van Buitenlandse Zaken heeft vrijdagmiddag een krans gelegd bij een herdenking van de Slag om Arnhem op de militaire begraafplaats te Oosterbeek. Ook de Nederlandse minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) was aanwezig.

Arnhem e.o.