Volledig scherm
Het terrein van Pro Persona in Wolfheze. © Erik van 't Hullenaar

Brandstichter Wolfheze dacht dat hij via stopcontacten werd bespioneerd

ARNHEM - Een 45-jarige man die spanningen op het werk niet de baas bleef en in een psychose terecht kwam, heeft afgelopen april brand gesticht in het psychiatrisch ziekenhuis in Wolfheze. Daarvoor moet hij als het aan de officier van justitie ligt 150 dagen celstraf krijgen, waarvan 112 voorwaardelijk. 

De rest heeft hij in voorarrest al doorgebracht. De man was doodsbang voor medepatiënten en erg achterdochtig, toen hij meende dat hij zelfs via stopcontacten in de gaten werd gehouden.

Duivels

De angst ging niet weg toen hij die afplakte, waarop hij een stapeltje papier en karton op bed legde en in brand stak. Hij hoopte dat de brandweer en de politie dan zouden komen om hem te redden.

Medewerkers van het ziekenhuis die binnenkwamen zag hij aan voor duivels. Terwijl het personeel zich met de brand bezighield, glipte de man een kantoor binnen. Toen medewerkers daar naar binnen wilden, gooide de man met spullen. Daarop sloten ze het kantoorgedeelte af, waarop de man veel inventaris van het kantoor vernielde. 

Vernieling

Wat de aanklager betreft geldt de strafeis ook voor die vernieling. De man, zonder vaste woonplaats momenteel, zit inmiddels veel beter op zijn plek in een instelling in Warnsveld, waar hij zienderogen weer zijn kalmere zelf wordt.

Zo lang de man goed begeleid wordt, en behandeld tegen de neiging om naar de drank te grijpen, is de kans op herhaling laag. Daarom eist de officier dat als voorwaarde bij de voorwaardelijke straf. 

De rechtbank doet uitspraak op 1 augustus.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.