Volledig scherm
© Marina Popova

Britse soldaten herbegraven in Oosterbeek

ARNHEM - De Britse soldaten Harold Lewis uit Hertford en Donald Noble uit Leeds zijn woensdagochtend met militaire eer bijgezet op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Kinderen van de Montessorischool uit Arnhem legden bloemen.

Het veldgraf met hun stoffelijke resten werd begin 2013 gevonden tijdens explosievenonderzoek in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Specialisten van de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) voerden de opgraving uit en wisten na uitvoerig onderzoek beide slachtoffers te identificeren.

Gevecht om spoorwegovergang
De mannen maakten deel uit van het vierde bataljon van het Wiltshire Regiment. Ze sneuvelden tijdens hevige gevechten om de spoorwegovergang aan de toenmalige Laarstraat. Bij de spoorwegovergang verloor het vierde bataljon 35 man. Vijf van hen zijn nog altijd vermist.

Ceremonie
Een detachement van het 5th Battalion The Rifles uit Wiltshire assisteerde bij de herbegrafenis. De ceremonie stond onder leiding van Padre Phillip Smith en werd begeleid met muziek van de Fanfare Bereden Wapens van de Koninklijke landmacht.

Volledig scherm
Kinderen van de Montessorischool uit Arnhem legden bloemen. © Marina Popova
Volledig scherm
De Britse soldaten Harold Lewis uit Hertford en Donald Noble uit Leeds zijn met militaire eer bijgezet op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. © Marina Popova

Arnhem e.o.