Frank Ashleigh voor in een golfkarretje tijdens een vrolijke rondrit in Oosterbeek ter gelegenheid van de Airborne Wandeltocht  op 1 september.
Volledig scherm
Frank Ashleigh voor in een golfkarretje tijdens een vrolijke rondrit in Oosterbeek ter gelegenheid van de Airborne Wandeltocht op 1 september. © Rolf Hensel

Britse veteranen onthullen nieuw gedenkteken bij Renkumse heide

videoARNHEM - De Britse veteranen van de Slag om Arnhem Frank Ashleigh en Steve Morgan onthullen op vrijdagmiddag om 12.30 uur een nieuw monument in Renkum dat de heidevelden markeert waar de eerste parachutisten van de Britse Airborne Divisie op 17  september 1944 landden. 

Dat gebeurt op de hoek van de Telefoonweg en de Bennekomseweg. Het gerucht gaat dat de veteranen gebruik zullen maken van een modern zweefvliegtuig om een mooie entree te maken.  Ashleigh en Morgan deden dat vorig jaar ook en waren er verrukt over. ,,Jammer dat we niet mee kunnen springen'', verzuchtte Morgan toen. 

Herdenking op 19 september 2014 op de Renkum Heide .
Volledig scherm
Herdenking op 19 september 2014 op de Renkum Heide . © Marc Pluim

Meer dan 74 jaar terug landde Morgan als parachutist bij de Renkumse Heide. Hij wist door te dringen tot aan de Rijnbrug in Arnhem.

Ervaren gliderpilot

Asleigh was een piloot van een zweefvliegtuig. Met een jeep met twee aanhangers, een radarset en vier mannen aan boord landde hij op 18 september 1944 op de Ginkelse Heide. In Oosterbeek verborg hij zich met drie mannen in de Bernulphuskerk aan de Utrechtseweg. Daar openden ze vanaf een loopbrug het vuur op de Duitse troepen.

 Asleigh is vaak geinterviewd over zijn loopbaan als Gliderpilot. De jongere generatie vliegeniers hing daarbij aan zijn lippen.

Frank Ashleigh vertelt over de Tweede Wereldoorlog voor de oral history site WarGen.

Krijgsgevangenschap

Ashleigh en Morgan overleefden de Duitse krijgsgevangenschap. Legerpredikant Geoffrey Allen zal het gedenkteken namens The Royal British Legion  inzegenen. 

Meer informatie over de onthulling van het monument is te vinden op Renkum Leeft

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.