Volledig scherm
Beeld van de Dikke Banden Race tijdens De 8 van Heelsum in 2018. © Gert Budding

De 8 van Heelsum wordt rondtoerende Dikke Banden Race

HEELSUM - Het wielerevenement De 8 van Heelsum gaat door op 26 mei, maar krijgt wel een andere vorm. De ronde voor amateurs verdwijnt en de ‘Dikke Banden Race’ voor kinderen is voortaan elk jaar in een ander dorp.

De 8 van Heelsum schrappen of het programma omgooien. Dat waren de twee opties voor de organisatie van de wielerronde. Doordat de gemeente Renkum niet in staat bleek financieel bij te dragen, was een gat van 35.000 euro in de oorspronkelijke begroting ontstaan.

Het bestuur koos voor omgooien. En kreeg daarvoor de unanieme steun van sponsoren en donateurs. ,,De reacties varieerden van ‘goed bezig’ tot ‘ga lekker aan de slag’. Het is duidelijk dat iedereen de ronde door wil laten gaan’’, zegt Hans de Kruijf van de organisatie. 

Zestig sponsors

De 8 van Heelsum gaat in afgeslankte vorm verder, met een nieuw budget van 20.000 euro. De vertrouwde wielerronde voor amateurs verdwijnt. Er zijn een kleine vijftig sponsoren en donateurs, die het evenement financieel of in natura steunen. De organisatie mikt op zestig sponsors. De werving loopt nog door.

Hoofdmoot van ‘de koers’ wordt nu de zogeheten Dikke Banden Race, voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Deelname hieraan is gratis. De kinderen worden opgedeeld in drie leeftijdscategorieën. Alle fietsende kinderen krijgen een medaille en een tas met gadgets.

Volledig scherm
Klaar voor de start van de Dikke Banden Race. © Stichting De 8 van Heelsum

Tot nu toe werd De 8 van Heelsum altijd in Heelsum gehouden. Volgend jaar rijden de kinderen hun rondjes in Oosterbeek. Het is de bedoeling dat het elk jaar in een ander dorp in de gemeente Renkum plaatsvindt. De eerstvolgende editie is nog in Heelsum. ,,Het is daarmee dus de 8 van ons allemaal’’, stelt De Kruijf. ,,Een evenement dat mogelijk wordt gemaakt door ondernemers en donateurs uit de hele gemeente Renkum.’’

Honderd deelnemers

De Dikke Banden Race trok vorig jaar honderd deelnemers. Deze kinderen kwamen uit Heelsum, maar ook uit plaatsen als Oosterbeek en Renkum.

Het programma van De 8 van Heelsum staat in het teken van sport en spel, met live muziek. Er doen diverse sportverenigingen mee aan het evenement. 

Na een aantal jaren stilte blies een nieuw bestuur De 8 van Heelsum vorig jaar nieuw leven in. Er kwam een nieuwe opzet en een focus op een breder publiek. Naast de vertrouwde wielerronde kwam de Dikke Banden Race voor kinderen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.