Molenaar Eric van Ark krijgt de Gouden Stuiver omgehangen.
Volledig scherm
Molenaar Eric van Ark krijgt de Gouden Stuiver omgehangen. © Gert Budding

De Renkumse Molen krijgt Gouden Stuiver, molenaar overrompeld door felicitaties

RENKUM - Op het Gouden Stuiver Gala van De Dolle Instuivers is de hoogste onderscheiding van de carnavalsvereniging uitgereikt aan De Renkumse Molen. In 1971 werd de ‘stuiver’ in het leven geroepen voor personen of instanties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Renkumse gemeenschap.

De Gouden Stuiver werd uitgerekt door Prins Pascal d’n Eerste in de bomvolle sporthal van MFC Doelum, tijdens het carnaval omgedoopt tot Huize Redichem. Molenaar Eric van Ark kreeg de daarbij behorende oorkonde en versierselen en werd vervolgens overrompeld door vele felicitaties. 

Het bestuur van carnavalsvereniging De Dolle Instuivers koos de molen uit meerdere inzendingen. ,,De keus van het bestuur is dit jaar op de Renkumse Molen gevallen omdat die niet alleen zichtbaar is in het straatbeeld, maar bovenal is de eenvoud in techniek, het ambacht van molenaar in puurste vorm, een bezienswaardigheid en dankzij de inzet van moleneigenaar Dennis van de Wal en vele vrijwilligers van de Stichting Exploitatie Renkumse Molen zichtbaar voor een breed publiek”, zegt Richard Veldt van de Senaat. 

In april 2014 werd de gerestaureerde molen, met gemeenschapsgeld weer in gebruik genomen nadat deze tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd werd. ,,De Renkumse Molen draagt bij aan het in standhouden van het ambacht van molenaar. Windmolenaars in spe worden opgeleid door molenaars van de Renkumse Molen. Educatie is er ook voor de Renkumse basisschooljeugd van de groepen 3 en 4. Samen met Stichting De Beken wordt een bijdrage geleverd aan het project van Boer tot Bakker. In Renkum zelfs een stukje lokale, duurzame circulaire economie. Waar de minister van Landbouw de kringlooplandbouw predikt, wordt deze in Renkum al tot uitvoering gebracht: het graan van Veld en Beek wordt door de Renkumse Molen gemalen tot meel”, doceerde Richard Veldt.

Arnhem e.o.