Beeld van de zogeheten 'Bloesembedevaart’ in Renkum.
Volledig scherm
Beeld van de zogeheten 'Bloesembedevaart’ in Renkum. © Erik van 't Hullenaar

Doek valt voor katholieke kerken in Oosterbeek en Renkum


OOSTERBEEK/RENKUM - De twee laatste katholieke kerken in de gemeente Renkum gaan dicht. Door het teruglopend kerkbezoek moeten de deuren van de Heilige Bernulphus in Oosterbeek en de Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming in Renkum, kortweg Maria van Renkum, sluiten.

Pastoor Henri ten Have meldt het voornemen de kerken van Oosterbeek, Renkum en Rhenen te sluiten in een brief aan de gelovigen van de parochie Zalige Titus Brandsma. Door de afname van het kerkbezoek komt er te weinig geld binnen. ,,We komen jaarlijks circa 200.000 euro tekort”, vertelt Dorus Helsen, bestuurssecretaris van de parochie.

Als de kerken in Renkum en Oosterbeek verkocht zijn, heeft de regionaal opererende Titus Brandsmaparochie nog vier kerken over. Die staan in Bennekom, Ede, Wageningen en Veenendaal. Hoe lang deze open blijven, is niet bekend. Aartsbisschop Eijk zei vorig jaar in deze krant dat in het hele bisdom Utrecht over tien jaar nog maar tien tot vijftien kerken open zullen zijn.

In 2017 stootte de Titus Brandsmaparochie al drie kerken af

In 2017 stootte Titus Brandsma al drie kerken af, waaronder Onze Lieve Vrouw van Lourdes in Doorwerth en De Heilige Jozef-kerk in Heelsum. In de Doorwerthse kerk huist inmiddels een bed & breakfast. Er zijn gesprekken met zorginstelling Stichting Talent voor het maken van appartementen in het Heelsumse godshuis.

Wat er met de kerken gaat gebeuren die nu dicht moeten, is nog niet duidelijk. Helsen: ,,We willen eerst met de parochianen in gesprek. Maar we kunnen de kerken op termijn niet meer open houden.” Wanneer ze precies dicht gaan, is nog onbekend. De komende maand houdt de parochie informatiebijeenkomsten over de toekomst van de gemeenschap en de kerken.

Pastoor Henri ten Have bij het beeld van Maria van Renkum dat helende krachten zou bezitten.
Volledig scherm
Pastoor Henri ten Have bij het beeld van Maria van Renkum dat helende krachten zou bezitten. © Marc Pluim

De dreigende sluiting van Maria van Renkum leidde de laatste tijd tot zorgen onder de parochianen. Jaarlijks zijn er acht tot tien bedevaarten naar de Renkumse kerk, die het veertiende-eeuwse houten beeldje Maria van Renkum herbergt. Dat beeldje staats sinds 1380 in Renkum. De parochie probeert het Mariabeeld in Renkum te houden, zegt Helsen.

Stichting Maria van Renkum bestudeert overname

Vanwege de dreigende sluiting werd dit jaar de Stichting Maria van Renkum in het leven geroepen. ,,De stichting heeft als doel het onderhoud en mogelijk ook de overname van de kerk”, vertelt Albert Schrasser van de locatieraad van de Renkumse kerk.

Ook de gemeente Renkum wil dat het gebouw blijft. Dat staat in de kerkenvisie die de gemeente deze week presenteerde. Het gebouw is geen monument, maar wel ‘zeer beeldbepalend en bekend’. Renkum wil bovendien dat het wandelpad in het bedevaartpark achter de kerk en het Mariabeeld blijven. ,,Het is goed dat de gemeente vertelt hoe ze het ziet”, reageert Helsen. ,,Maar het lost geen probleem op.”

Een kaarsje opsteken ter ere van Maria van Renkum is voor veel pelgrims vaste prik tijdens de Gelderse bedevaart.
Volledig scherm
Een kaarsje opsteken ter ere van Maria van Renkum is voor veel pelgrims vaste prik tijdens de Gelderse bedevaart. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.