Volledig scherm
Eén van de auto's die in beslag is genomen in het onderzoek naar oplichting door Hollandsche Wind. © FIOD

Dure oldtimers in beslag genomen bij invallen om fraude Hollandsche Wind in Oosterbeek

OOSTERBEEK - Met de arrestatie van drie verdachten en de inbeslagname van meerdere voertuigen hebben de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag een grote slag geslagen in het onderzoek naar oplichting door het Oosterbeekse bedrijf Hollandsche Wind.

Volledig scherm
Twee van de auto's die in beslag zijn genomen in het onderzoek naar oplichting door Hollandsche Wind. © FIOD

Tijdens een gecoördineerde actie, waaraan meer dan 100 medewerkers van FIOD en OM deelnamen, werden bij vier woningen en vijf bedrijfspanden invallen gedaan. Drie verdachten zijn aangehouden en meerdere auto's werden in beslag genomen.

De huiszoekingen werden verricht in Zutphen, Steenderen, Terschuur en Hengelo. De bedrijfspanden waar een doorzoeking plaatsvond staan in Arnhem, Amersfoort, Lelystad, en Den Haag. Op beeldmateriaal van de FIOD is te zien dat een groot aantal dure auto's en oldtimers in beslag is genomen.

Het onderzoek van de fiscale opsporingsdienst betreft niet alleen Hollandsche Wind, maar ook voorganger Noordenwind. Waar bij Hollandsche Wind belegd zou worden in windmolenparken, zou het ingelegde geld bij Noordenwind in vastgoed gestoken worden. Bij beide beleggingsproducten vermoedt het OM echter fraude, en dat het ingelegde geld anders werd besteed dan beloofd.

ZIE OOK: Ziet Aaltense opa (79) zijn 100.000 euro ooit terug?

Rekeningen bevroren

Volledig scherm
Een politievrachtwagen staat klaar om één van de in beslag genomen auto's af te voeren. © FIOD
Volledig scherm
Drie van de auto's die in beslag zijn genomen in het onderzoek naar oplichting door Hollandsche Wind. © FIOD

De FIOD bevroor in december al rekeningen van Hollandsche Wind en Noordenwind. Vorige maand gebeurde dat ook met de rekeningen van direct betrokkenen, en werd eveneens beslag gelegd op vastgoed. Volgens het OM is daarmee een bedrag van zo'n 3 miljoen euro veiliggesteld. Dat zou echter nog niet de helft zijn van het totaal ingelegde bedrag; de FIOD vermoedt dat beleggers voor meer dan 8 miljoen euro zijn opgelicht.

Via de flitsende websites en brochures van Hollandsche Wind en Noordenwind werden investeerders hoge rendementen beloofd. Dat rendement werd betaald met de inleg van nieuwe beleggers, in vastgoed of windmolenparken is nooit geld gestoken. Na de beslaglegging volgden geruststellende mails van de bedrijven en een bericht op de website van Hollandsche Wind, dat er sprake zou zijn van een misverstand, en dat beleggers zich geen zorgen moesten maken. Die mededelingen werden eerder door het OM als 'onzin' bestempeld.

Terwijl de FIOD en het OM onderzoek deden naar Hollandsche Wind en Noordenwind, de rekeningen waren bevroren, en de websites van de bedrijven offline waren gegaan, stortten de fraudeverdachten zich op nieuwe beleggingsproducten als Morvan Capital en Bright Invest. De verdachten gingen zelfs zo ver, dat gedupeerde beleggers van Hollandsche Wind opnieuw benaderd werden, maar dan om geld te steken in Morvan Beheer, zo melden bronnen aan De Gelderlander.

ZIE OOK: Hollandsche Wind failliet, curator roept gedupeerden op zich te melden

Beleggers gelokt

Volledig scherm
De auto wordt afgevoerd op een vrachtwagen van de politie. © FIOD

Ook bij Morvan Capital en Bright Invest hanteerden de oplichters dezelfde methoden: beleggers werden gelokt met hoge rendementen, een betrouwbaar ogende brochure en site, die na verloop van tijd plat ging en de verdachten onbereikbaar werden. De site van Morvan Capital bijvoorbeeld, ging begin vorige maand offline voor 'onderhoud' en had op 22 februari weer live moeten gaan. Dat is echter nooit gebeurd. De website van Bright Invest is nog wel te bereiken.

De FIOD begon een onderzoek naar de praktijken van Hollandsche Wind en Noordenwind na aangiften van diverse banken. Zij zagen grote onverklaarbare stortingen op bankrekeningen en meldden dit bij de FIOD. Het Openbaar Ministerie laat weten dat het onderzoek naar de totale omvang van de fraude wordt voortgezet.

Arnhem e.o.