Frank (rechts) en zijn broer Robert Bregman van De Oude Post in Renkum. ,,Toen we op 15 maart te horen kregen dat we om 18.00 uur dicht moesten, zijn we gelijk gaan schakelen.”
Volledig scherm
Frank (rechts) en zijn broer Robert Bregman van De Oude Post in Renkum. ,,Toen we op 15 maart te horen kregen dat we om 18.00 uur dicht moesten, zijn we gelijk gaan schakelen.” © Erik van 't Hullenaar

‘Dúrven mensen wel in een restaurant te zitten na 1 juni?’

Het virus en ikFrank Bregman (36) runt samen met zijn broer Robert restaurant De Oude Post in Renkum, dat dit jaar nog een Bib Gourmand ontving.

Quote

Als we weer open gaan op 1 juni, dan stop ik met bezorgen

Frank Bregman, De Oude Post, Renkum

,,Het is een hele lastige tijd, en ik ben blij dat ik alle subsidies heb kunnen krijgen. Maar dat geldt niet alleen voor de horeca. Die branche krijgt wel de zwaarste klap denk ik, maar heel veel ondernemers hebben het moeilijk nu.

Toen we op 15 maart te horen kregen dat we om 18.00 uur dicht moesten, zijn we gelijk gaan schakelen. Wat kunnen we nu wél doen? De volgende dag heb ik bij wijze van test bezorgmaaltijden gemaakt. Die hebben we naar mijn ouders gebracht om te kijken: komt het goed en warm aan?

Ik had nog nooit gewerkt met bezorg- en afhaalmaaltijden. We zijn begonnen met een kleine kaart, die inmiddels is uitgebreid. Daarnaast verkopen we nu ook barbecue-pakketten. Dat is extra omzet die je nodig hebt. Veel mensen gaan met het mooie weer barbecueën.

Als we weer open gaan op 1 juni, dan stop ik met bezorgen. We blijven wel take-away doen. Ik weet ook niet of de mensen wel gaan kómen. Durven ze wel in je restaurant te zitten? Ik zit natuurlijk in een dorp, dat is moeilijker dan in een stad. In een stad komen de jongeren toch wel. In een dorp moeten mensen gericht voor jouw zaak komen.

Extra gemeentegrond

Ik heb nu redelijk uitgewerkt hoe mensen hier binnen kunnen zitten als we op 1 juni open mogen. Nu ben ik bezig met het terras. Daarvoor mogen we extra gemeentegrond gebruiken. Ik probeer het zo veilig mogelijk te doen, maar het is toch een beetje zoeken naar de juiste weg. Ik vind de regels niet héél duidelijk.

Ik hoop dat er vooraf een handhaver van de gemeente langskomt die zegt: dit heb je goed gedaan, dit moet misschien anders. Zodat je niet aan het draaien bent en dán te horen krijgt: ‘Ja meneer, dit is niet in orde, u krijgt een boete van 4000 euro’.

Je moet je aan de regels houden, ik begrijp de staat hierin. Maar ik snap sommige ondernemers die roepen dat ze eerder open willen ook wel. Vandaag las ik iets over een strandtenthouder in Den Haag. In Katwijk mogen ze wel strandstoeltjes verhuren, in Den Haag niet. Dan zou ik ook zeggen, waarom mag het daar wel en hier niet?”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.