Volledig scherm
Ineke Puijk en Ruud Schaafsma bij een van de Renkumse beken. © Erik van 't Hullenaar

Expositie vertelt het verhaal van het ontstaan van het Renkums Beekdal

RENKUM - De tentoonstelling ‘Van droge geulen naar stromende beken’ in het informatiecentrum Renkums Beekdal toont het werk van de werkgroep 'Beken en sprengen' van de afgelopen 25 jaar. 

De expositie bestaat uit foto's waarop de vrijwilligers met hun laarzen, scheppen en zeisen druk in de weer zijn of gezamenlijk poseren. Er zijn foto's van dezelfde plekken op verschillende momenten naast elkaar gehangen, waardoor het resultaat van de inspanningen zichtbaar is. Een geul die er op een gedateerde foto nog droog uitziet, is op een recentere foto getransformeerd in een beek vol met water.

,,Er waren in 1993 veel droge geulen in het Beekdal'', zegt Ruud Schaafsma, die destijds de werkgroep opzette. ,,Er viel op diverse plekken geen water te bekennen.'' Staatsbosbeheer vroeg hem om de werkgroep op te zetten en hiermee de beken geregeld schoon te maken.

Papiermolens

De sprengbeken in het Beekdal zijn honderden jaren geleden gegraven om de watermolens aan te drijven, waaronder die van papiermolens. Er was nog geen elektriciteit en stoomkracht, dus werd gebruik gemaakt van waterkracht. 

De papiermolens namen professionele 'beekschoners' in dienst om de beken schoon te houden. Nadat de watermolens en daarmee de beekschoners waren verdwenen, slibden de beken dicht door bladeren en takken.

Laarzengroep

De afgelopen 25 jaar onderhoudt de groep vrijwilligers van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) de beken. Ze worden ook wel de laarzengroep genoemd, omdat een aantal van hen met laarzen aan in de drassige bodem bladeren, takken en prut staat te scheppen. 

Schaafsma coördineert de groep nog altijd met veel plezier. ,,Het resultaat is fantastisch om te zien, hoe het water de beken weer in sijpelt'', zegt hij. ,,Sommige vrijwilligers lopen een dag later met familie erlangs, om hen te laten zien wat we hebben gedaan.'' Diverse planten en dieren profiteren van het schone grondwater dat de beken vult.

Rust

Ook vrijwilliger Ineke Puijk komt 15 jaar met plezier op zaterdagochtenden haar bed uit om de laarzen aan te trekken. ,,Met wandelen blijf je veel op de paadjes, maar met dit werk zit ik midden in de natuur'', licht ze toe. ,,Dat geeft me rust, terwijl we het als groep ook gezellig samen doen.''

De tentoonstelling in het informatiecentrum Renkums Beekdal duurt tot en met 2 december.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.