Volledig scherm
Henk Brummer in de Bernulphuskerk met op de achtergrond twee staties. © Erik van 't Hullenaar

Festiviteiten rond 100 jaar kruiswegstaties in Oosterbeek

OOSTERBEEK - De kruiswegstaties van Jan Toorop hangen dit jaar een eeuw lang in de Oosterbeekse Bernulphuskerk. Dit jubileum wordt gevierd met een officiële opening met lezing, een presentatie, rondleidingen, excursies voor scholieren en een boek.

De kruiswegstaties van Johannes Theodorus (Jan) Toorop (1858-1928) gelden als artistieke meesterwerken. Het lijnenspel, de geometrische vormen en de kleuren ervan vallen op. Daarnaast geven de gezichtsuitdrukkingen de staties een levendig effect. ,,Je kunt zien dat Toorop portretten maakte”, zegt Henk Brummer, die met Harrie Schoot het organisatiecomité 100 jaar Kruiswegstaties Jan Toorop in het leven heeft geroepen. ,,Die gezichten maken het tafereel indringend.”

Een kruisweg is een serie van veertien staties, die de lijdensweg van Jezus Christus in beeld brengen. Jan Toorop maakte tussen 1916 en 1918 een serie van veertien krijttekeningen voor de Bernulphuskerk in Oosterbeek. Deze kruiswegstaties werden in mei 1919 ingewijd.

Volledig scherm
Henk Brummer van de organisatie 100 jaar Kruiswegstaties Jan Toorop. © Erik van 't Hullenaar

De parochianen zetten het eeuwfeest luister bij met een presentatie met lezing, rondleidingen en een boek. ,,We hebben een organisatiecomité opgericht”, zegt Brummer. Het gebeuren kreeg een sneeuwbaleffect. ,,Steeds meer mensen raakten enthousiast en wilden meehelpen, het is echt iets van de geloofsgemeenschap.”

Bekeerd

De presentatie krijgt achtergrondinformatie en muziek. Er is onder meer uit correspondentie bekend hoe vereerd Toorop was dat hij werd gevraagd om de staties te tekenen. De bekende en veelzijdige kunstenaar had zich op 46-jarige leeftijd bekeerd tot het katholicisme.

De officiële opening van de presentatie is op 14 april tijdens Palmzondag. Kunsthistorica en theologe Felicia Dekkers verzorgt een lezing. Daarnaast wordt er een boek gepresenteerd. Ook verzorgt het Tooropkoor een optreden.

Het is de bedoeling dat de presentatie permanent beschikbaar blijft voor bezoekers. ,,Er komen geregeld mensen binnen die specifiek vragen naar de kruiswegstaties”, zegt Brummer. Ook verzorgen parochianen desgewenst rondleidingen.

Historische waarde

De staties hebben naast een artistieke ook een historische waarde voor Oosterbeek. Diverse Oosterbekers zijn er immers op afgebeeld, onder wie de toenmalige opdrachtgever mevrouw Pauline de Bruijn. Ook heeft Toorop zichzelf een bescheiden plaatsje gegeven, in de hoek van statie 7.

Het organiserend comité nodigt ook basisschoolleerlingen uit om de staties te komen bewonderen. ,,We maken een opdrachtenboekje, zodat leerlingen kunst en in het bijzonder deze staties kunnen waarderen”, zegt Brummer. Daarnaast wordt een project opgezet vanuit kunsthogeschool ArtEZ met middelbare scholieren.

Volledig scherm
Henk Brummer bij een van de staties. © Erik van 't Hullenaar

Het is overigens een klein wonder dat de originele kruiswegstaties nog in de Bernulphuskerk hangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot het kerkbestuur om ze in een kluis van de Middenstandsbank op te bergen. In 1944 werd er tijdens en na de Slag om Arnhem veel vernield en geroofd. De kluis van de bank lag echter onder het puin verscholen, waardoor de staties een dergelijk noodlot bespaard bleven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.