Golfclub Heelsum lanceert na Oosterbeek een ‘Horsa’ op de echte landingsvelden

VIDEOHEELSUM Het Horsa zweefvliegtuig dat in aanbouw is in Oosterbeek in de gemeente Renkum heeft er een concurrent bij: leden van de Airborne-commissie van Golfclub Heelsum leggen de laatste hand aan een Horsa zweefvliegtuig van exact hetzelfde type op de plek waar 75 jaar geleden daadwerkelijk tientallen 'gliders’ landden. 

Technisch is er wel een groot verschil: het gaat niet om een echte replica van hout, zoals die van Britse makelij in Oosterbeek, maar om een object van buizen en zeildoek. Het toestel ziet er wel behoorlijk echt uit en is op ware grootte nagemaakt. Er doorheen lopen mag niet. Dan zou alles stuk gaan. Maar de Horsa kan er wel jaren blijven liggen.

De Horsa Glider in aanbouw op golfbaan Heelsum
Volledig scherm
De Horsa Glider in aanbouw op golfbaan Heelsum © Gert Budding

Een groep vrijwilligers onder leiding van Peter Bodewes heeft de replica geplaatst op de plek waar op 17 september 1944 daadwerkelijk een Horsa is geland. 

De Horsa in aanbouw bij Golfclub Heelsum
Volledig scherm
De Horsa in aanbouw bij Golfclub Heelsum © Gert Budding

Zaterdag 21 september, midden in het herdenkingsweekend, spelen de leden van de golfclub een zeer bijzondere editie van hun  jaarlijkse Airborne wedstrijd.  ‘Het zal een shotgun start worden en na afloop van de wedstrijd wordt iedereen verwacht bij de fairway bunker op hole 3 van Heelsum', meldt de organisatie

Oorlogsveteraan Tom Hicks

Daar wordt een erehaag gevormd voor de 100-jarige oorlogsveteraan Tom Hicks, schrijver van ‘Captured at Arnhem’.  Hij slaat ieder jaar een balletje mee. Hij zal dit jaar in de rough tussen hole 3 en 4 een plaquette onthullen op de plaats waar hij als parachutist 75 jaar geleden is geland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.