De aankomst op Schiphol van Appie A., die later zou worden veroordeeld voor de moord op twee jonge medewerkers van de Albert Heijn in Oosterbeek. Inzet: een fragment uit het programma Opsporing Verzocht.
Volledig scherm
PREMIUM
De aankomst op Schiphol van Appie A., die later zou worden veroordeeld voor de moord op twee jonge medewerkers van de Albert Heijn in Oosterbeek. Inzet: een fragment uit het programma Opsporing Verzocht. © ANP/Opsporing Verzocht

‘Gratie supermarktmoordenaar valt nabestaanden zwaar, maar levenslange celstraf is een uitgestelde doodstraf’

Hij begrijpt heel goed dat een eventuele gratie voor Appie A., dader van de Oosterbeekse supermarktmoorden, de nabestaanden ontzettend zwaar zal vallen. Toch is het goed, zegt strafrechtgeleerde Sven Brinkhoff, dat ook in Nederland levenslanggestraften uitzicht houden dat ze mogelijk toch een tweede kans krijgen.

26 reacties

 • A.M. Berben

  1 maand geleden
  Ik vind absoluut niet dat echt levenslang zoiets is als een uitgestelde doodstraf. Daarvoor zijn de verschillen simpelweg veel en veel te groot. Met levenslang wordt iemand juist in leven gelaten! Deze vergelijking dient enkel maar diegenen die vinden dat levenslang zou moeten worden afgeschaft. Overigens dient te worden opgemerkt dat Cevdet Yilmaz vreemd genoeg vanuit levenslang ineens richting TBS werd geschoven waarin beëindiging van die maatregel nu eenmaal de bedoeling is.
 • P Burger

  1 maand geleden
  Levenslang heet niet voor niets zo en behoort dat ook te zijn.
 • bart verplak

  1 maand geleden
  Strafrechtgeleerden zijn vaak ijdele types, zo van kijk mij eens wijs zijn. Hoezo? Om dat we een paar moeilijke woorden uit de studieboeken in de juiste volgorde achter elkaar kunnen nazeggen? Deze gevoelloze moordenaar verdient geen enkele tweede kans.
 • O Jonge

  1 maand geleden
  Met datgene wat deze dader heeft veroorzaakt is levens lang in dit geval alleen voor de nabestaanden en verdere betrokkenen. Waarom dan levenslang opleggen als de straf niet hoeft te worden uitgezette
 • Vivian Hansen

  1 maand geleden
  Nee, levenslang is geen doodstraf. Je maakt iemand niet dood. Ook in de gevangenis is zingeving mogelijk. Hopelijk gaat daarbij het geweten al die jaren flink knagen.
 1. Koelbloedige executie van vakkenvullers Rob en René is na 32 jaar nog niet vergeten: ‘Wij hebben levenslang’
  PREMIUM
  Zaak Appie A.

  Koelbloedi­ge executie van vakkenvul­lers Rob en René is na 32 jaar nog niet vergeten: ‘Wij hebben levenslang’

  Het is één van de meest brute overvallen in de Nederlandse geschiedenis. De roofoverval op de Albert Heijn in Oosterbeek in mei 1990. Vakkenvullers Rob en René worden in de winkel vermoord. Hun collega Johan ontsnapt zwaargewond. Hij is voor zijn leven gehandicapt. Tot op de dag van vandaag worstelen de families met hun verdriet. Dader Appie A. kreeg levenslang. Het nieuws dat hij toch vrijkomt treft hen als een mokerslag, zo onthult de podcast Appie van Marc Adriani, die De Gelderlander vandaag lanceert.