Het stuk van het Nederrijnpad dat al wel in gebruik is als snelfietsroute, bij Oosterbeek. Het gehele fietspad is pas op zijn vroegst in 2022 gereed door een blunder. Deze foto is genomen tijdens de onthulling van het fietspad, in april 2018.
Volledig scherm
Het stuk van het Nederrijnpad dat al wel in gebruik is als snelfietsroute, bij Oosterbeek. Het gehele fietspad is pas op zijn vroegst in 2022 gereed door een blunder. Deze foto is genomen tijdens de onthulling van het fietspad, in april 2018. © Marc Pluim

‘Groenste snelfietsroute’ van Gelderland loopt jaren vertraging op door rekenfout

De voltooiing van de ‘groenste snelfietsroute' van Gelderland, tussen Arnhem, Oosterbeek, Heveadorp, Renkum en Wageningen, loopt door een blunder jaren vertraging op. Het zogeheten Nederrijnpad (17,4 kilometer) is pas op zijn vroegst in 2022 gereed.

Struikelblok is het gedeelte tussen de Fonteinallee in Doorwerth en de Parencofabriek in Renkum. Over een lengte van 1,6 kilometer moet daar, evenwijdig aan de N225, een verwarmd fietspad komen. Het verwarmen gebeurt met restwarmte van de papierfabriek.

12 kilometer verwarmingselementen 

Naar nu blijkt, is in de haalbaarheidsstudie een substantieel onderdeel van de werkzaamheden vergeten. Er zijn wel kosten geraamd voor het graven en het bouwen van de installatie, maar niet voor de verwarmingselementen in het fietspad. Om genoemde 1,6 kilometer te verwarmen, is zo'n 12 kilometer aan verwarmingselementen nodig.

De totale kosten voor het Nederrijnpad zijn geraamd op 5.720.000 euro. De provincie kan niet zeggen welk bedrag daarvan is uitgetrokken voor het verwarmen van het fietspad. Het is evenmin bekend wanneer de werkzaamheden kunnen worden hervat. ,,Hierover is op korte termijn overleg", aldus een woordvoerder van de provincie Gelderland.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De route van het snelfietspad.
Volledig scherm
De route van het snelfietspad. © M Kuster

Stikstof

Daarnaast speelt de uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) een rol. Er is een Wet Natuurbeschermingsvergunning nodig, omdat binnen een Natura 2000-gebied werkzaamheden moeten worden verricht die stikstof uitstoten.

Het Nederrijnpad maakt in de toekomst onderdeel uit van de grote snelfietsroute Arnhem-Utrecht.

Bekijk hieronder een video over de onthulling van het Nederrijnpad, in april 2018. 

Arnhem e.o.