Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Groenzuilen’ moeten flatbewoners aanmoedigen afval te scheiden

OOSTERBEEK - De gemeente Renkum begint een proef met ‘groenzuilen’ voor bewoners van flats, appartementen en bovenwoningen. Vanaf komend najaar kunnen zij zo’n zuil, feitelijk een bovengrondse verzamelcontainer, aanvragen om hun groente- en fruitafval en etensresten in te deponeren. 

Zo wil de gemeente bereiken dat ook hoogbouwbewoners hun afval beter scheiden. Op dit moment bestaat zo’n 35 procent van het restafval van laagbouwbewoners in Renkum uit groente-, fruit- en tuinafval plus etensresten (gft+e). Hoogbouwbewoners scheiden met 53 procent gft+e in hun restafval een stuk minder goed.

Met de zogenoemde ‘groenzuilen’ moet het scheidingspercentage voor hoogbouw verder omhooggaan. Het gaat hierbij om plekken waar geen gemeenschappelijke groenkliko geplaatst kan worden, bijvoorbeeld omdat hiervoor geen ruimte is in het pand. 

Minimaal helft bewoners moet afval willen scheiden 

Om in aanmerking te komen voor de zuil moet minimaal 50 procent van de bewoners van het betreffende pand bereid zijn afval te gaan scheiden. Alleen bewoners van het betreffende gebouw kunnen gebruik maken van de bovengrondse groencontainer, die met de afvalpas toegankelijk is.

Het afvalscheidingspercentage in Renkum is op dit moment al relatief hoog. In totaal wordt 78 procent van al het afval gescheiden. Daarmee zit de gemeente boven de landelijke doelstelling van 75 procent in 2020.  Vanaf het jaar 2025 stelt het Rijk hogere eisen aan de hoeveelheid restafval. Per inwoner moet het aantal kilo’s restafval nog verder omlaag. Op welke manier hier invulling aan gegeven wordt, is nog niet duidelijk.

De gemeente Renkum heeft gedurende de pilot ruimte voor ongeveer tien zuilen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot het budget op is. Een jaar na plaatsing wordt er geëvalueerd. Mocht dan blijken dat er meer zuilen nodig zijn, dan vraagt het college van burgemeester en wethouders de raad om hiervoor extra geld ter beschikking te stellen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenleving’
    PREMIUM

    Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenle­ving’

    ARNHEM - Haar hele woonkamer in de Arnhemse wijk Schuytgraaf ademt Melissa. De kaars op tafel met haar portret draagt de tekst: ‘Uit ons leven, niet uit ons hart'. In de kast staat een grote foto en aan de wand hangt een geschilderd portret van de selfie die Melissa Ulrich ooit maakte. Een lachend onbezorgd gezicht, liggend in het gras. ,,Die heeft ze gemaakt in de Efteling op 5 mei 2006. Nog geen drie weken later was ze dood, vermoord", zegt moeder Madelein Weyling.

Arnhem e.o.