Volledig scherm
Papierfabriek Parenco. © Erik van 't Hullenaar

Haven tegen overlast op GroeneWaarden

Aannemer Hooijer wil een haven laten aanleggen op bedrijventerrein GroeneWaarden bij Doorwerth. Het bedrijf wil de haven gebruiken voor transport van onder meer biomassa, om zo de verkeersoverlast te verminderen.

Aanleiding voor de plannen is de verwachte toename van het verkeer vanaf Hooijer richting de papierfabriek Parenco. Bewoners van de Doorwerthse wijk Kievitsdel geven al langer aan last te hebben van het vrachtverkeer van en naar de GroeneWaarden, dat vaak gebruik maakt van 30 kilometerwegen binnen de wijk.

Hooijer gebruikt het bedrijventerrein GroeneWaarden sinds begin 2015 voor het verwerken van restanten bouwmateriaal. Overgebleven hout en bermgras wordt er verwerkt tot brand- en grondstof voor diverse biomassacentrales en de papierfabriek van Parenco.

De geplande haven is in eerste aanleg bedoeld voor de toevoer richting papierfabriek. ,,Parenco heeft weinig ruimte, en wil minder oppervlakte kwijt zijn aan de opslag van biomassa", legt Annewil Hooijer van aannemer Hooijer uit. Het is de bedoeling dat de opslag van biomassa voor Parenco grotendeels plaats gaat vinden op de GroeneWaarden. Dat betekent ook dat de papierfabriek vaker bevoorraad moet worden.

Transport naar Parenco via het water

Op dit moment gaat al het verkeer van Hooijer naar de papierfabriek nog via de weg. Er is op de GroeneWaarden wel een loswal, maar de aansluiting ontbreekt. Om de verkeersoverlast voor bewoners te verminderen, wil Hooijer nu een zogenoemde 'insteekhaven' en laad- en loskade aanleggen op de GroeneWaarden, zodat het transport van biomassa naar Parenco via het water kan verlopen.

De aannemer wil daarnaast onderzoeken of de haven ook gebruikt kan worden voor aanvoer van materialen. Ook gaat Hooijer bezien of de andere bedrijven op het terrein van GroeneWaarden gebruik kunnen maken van de aanlegplaats. ,,Alles wat je over water kan doen, moet je niet over de weg doen", aldus Hooijer.

Begin vorig jaar waren bewoners van Kievitsdel al met Hooijer in gesprek over de door hen ervaren verkeersoverlast. Naar aanleiding daarvan hebben de gemeente en Hooijer bij de provincie aangeklopt voor een nieuwe afslag van de N225 (Utrechtseweg) naar de Boersberg. Die zou moeten voorkomen dat het vrachtverkeer dwars door Kievitsdel gaat. De gemeente wil dat de provincie de afrit meeneemt bij het in 2021 geplande groot onderhoud aan de N225.

Nog geen reactie op brief aan provincie

Of dat gaat lukken, is nog niet duidelijk. Eind februari stuurde Renkum samen met onder meer Hooijer en de Bewonersvereniging Kievitsdel een brief naar de provincie, maar die heeft nog niet gereageerd.

De haven is bedoeld als aanvulling op deze plannen, aangezien deze slechts een deel van het verkeer kan verminderen.

Of de haven er komt, is nog niet zeker. Voor de aanleg zijn vergunningen en ontheffingen nodig. Ook moet onderzocht worden wat het effect op het milieu is. Pas daarna wordt bepaald waar de haven precies moet liggen, en hoe deze ingericht wordt.

De gemeente doet de komende maanden onderzoek naar de milieu-effecten van de haven. Om bewoners te informeren over de huidige plannen en het milieuonderzoek is er woensdag 12 juni van 19.30 tot 21.30 uur een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis te Oosterbeek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.