Volledig scherm
Kwekerij De Boschhoeve in Wolfheze met (vlnr) Sander Reinders, Elvira van Tinteren, Dineke Logtenberg, Anke Pols en Christine de Burger. © Rolf Hensel

Hobby op lapje grond mondt in Wolfheze uit in trekpleister voor tuinfreaks

WOLFHEZE - De Boschhoeve bestaat dertig jaar. Wat begon als een hobby op een lapje grond groeide uit tot een bedrijf van een hectare met kwekerij, sier- en moestuin en theeschenkerij.

Hoeveel verschillende soorten planten er zijn op De Boschhoeve? ,,Vele honderden”, denkt Dineke Logtenberg hardop. De eigenares van de in de bossen van Wolfheze gelegen kwekerij heeft in dertig jaar tijd de nodige   bijzondere exemplaren verzameld.

Bezoekers kunnen er op 25 mei, tijdens de jaarlijkse Meimarkt, hun hart ophalen. De echte tuinfreaks weten al jaren de weg naar de markten van de kwekerij te vinden. ,,Dat zijn de mensen met vierhonderd soorten sneeuwklokjes in hun tuin”, zegt Logtenberg.

Tuintoeristen

Die komen ook van over de grenzen. Geregeld rijden er bussen langs vol tuintoeristen uit Duitsland, Denemarken of Oostenrijk, die tijdens hun tour door Nederland De Boschhoeve aandoen. ,,Al komen ook de zogenaamde huis-tuin-en-keukenliefhebbers graag op onze markten”, vult Logtenberg aan.

De eigenares en haar man Gerard Jurrius kregen in de afgelopen dertig jaar ook geregeld bezoek van Engelse veteranen. Op de nabijgelegen akkers waar Jurrius zijn gewassen verbouwt, landden de veteranen tijdens de Tweede Wereldoorlog met hun gliders om hun bevrijdingstocht aan te vangen.

Jurrius woont sinds zijn geboorte op De Boschhoeve, waar hij een akkerbouwbedrijf bestiert. Tot in de jaren tachtig stonden de aardappels er tot enkele meters van het woonhuis. Hij stond in 1983 een stukje landbouwgrond af aan zijn echtgenote, die er haar tuin begon.

Ondernemen

Deze hobby beviel zo goed dat ze de tuin in 1989 uitbreidde met een kwekerij. Ook begon ze met het organiseren van tuinmarkten. ,,Ik houd nu eenmaal van ondernemen en van organiseren”, blikt ze nuchter terug. ,,Wel voelt de kwekerij meer als werk, terwijl de tuin echt mijn hobby is.”

De tuin en kwekerij dijden gaandeweg steeds meer uit. Als Dineke Logtenberg ergens een bijzondere plant zag of erover las, wilde ze deze aan haar arsenaal toevoegen en hiervoor de tuin uitbreiden. Het geheel beslaat inmiddels een hectare. ,,Mijn expansiedrift is nu wel over”, zegt ze lachend.

Volledig scherm
Dineke Logtenberg te midden van een viertal helpers. © Rolf Hensel

Zwoegde en ploegde ze de eerste jaren vaak alleen, momenteel krijgt ze steun van ongeveer twaalf vrijwilligers en enkele mannen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Ze hebben me uit de brand geholpen toen ik vorig jaar was geveld door een hernia”, zegt ze. ,,Ze nemen nu nog steeds letterlijk de kisten uit mijn handen.”

Pluktuin

Vanaf begin juli kunnen bezoekers hun eigen bloemen plukken in een pluktuin. ,,Dat was een idee van de vrijwilligers”, zegt Logtenberg, die er een trend in ziet. ,,Voor ons is het gewoon werk, maar voor de bezoekers is dit een beleving.”

De Meimarkt is op 25 mei van 10.00 uur tot en met 17.00 uur.

Meer informatie: boschhoeve.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.