Volledig scherm
De replica van een Horsa Glider wordt tegenover Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek geassembleerd. © Gerard Burgers

Hoeveel geld heeft de Horsa Glider de gemeente Renkum gekost?

OOSTERBEEK - De replica van de Horsa Glider, pronkstuk van de herdenking van de Slag om Arnhem in Oosterbeek, blijkt een financieel debacle. De aangevraagde 100.000 euro provinciale subsidie voor het houten zweefvliegtuig heeft de gemeente Renkum nooit ontvangen. Wat het project daadwerkelijk heeft gekost, is nog niet duidelijk.

Het waren vragen van Gemeentebelangen (GB) die burgemeester Agnes Schaap en wethouder Jasper Verstand van de gemeente Renkum woensdagavond in verlegenheid brachten. Antwoorden kreeg de oppositiepartij niet, maar er komt wel een onderzoek naar de perikelen rond de kosten van het zogeheten Horsa Gilder-project. Een motie hierover haalde een ruime meerderheid in de raad. 

September 1944

Horsa Gliders waren zweefvliegtuigen die in september 1944 duizenden Britse soldaten vervoerden die deelnamen aan de Slag om Arnhem. In verband met de 75-jarige herdenking van de slag liet de gemeente Renkum in Oosterbeek een houten replica van het zweefvliegtuig in elkaar zetten.  

De gemeenteraad heeft voor het levensgrote bouwpakket nooit een kostenraming gezien, ondanks herhaalde verzoeken daarom. Wel heeft het college van Renkum een subsidie voor de kostbare replica aangevraagd via Gelderland Herdenkt bij de provincie Gelderland. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag bleek dat deze subsidie niet is toegekend.

Schaap dacht raad goed te hebben geïnformeerd

Bij de subsidieaanvraag in juni heeft het college wél een kostenraming gevoegd van het Horsa Glider-project.  ,,Waarom heeft u de raad toen niet meegenomen in die raming? Daar is twee keer om gevraagd”, vroeg raadslid Jan Streefkerk van Gemeentebelangen. Burgemeester Agnes Schaap gaf aan dat ze in de veronderstelling was de raad goed te hebben geïnformeerd.

De wethouder zegde toe komende week met het kostenplaatje voor de replica van het zweefvliegtuig te komen. Daar wil de raad niet op wachten. Zij stemde nagenoeg unaniem in met de motie voor een onderzoek naar de financiële gang van zaken rond de Horsa Glider. Slechts enkele partijgenoten van Verstand stemden tegen de motie.

  1. Meer huisartsen hadden eigen vruchtbaarheidskliniekjes: arts Oosterbeek deel van netwerk
    PREMIUM

    Meer huisartsen hadden eigen vruchtbaar­heids­kli­niek­jes: arts Oosterbeek deel van netwerk

    OOSTERBEEK / VELP - De Oosterbeekse huisarts die in de jaren 80 een eigen vruchtbaarheidskliniek runde, stond niet alleen. Hij maakte deel uit van een netwerk van drie tot vier artsen in de regio Arnhem, die in hun praktijk ook kunstmatige inseminatie toepasten bij vrouwen met een kinderwens. Net als de Oosterbeekse huisarts gebruikten deze collega’s vers donorzaad om ongewenst kinderloze stellen te helpen.

Arnhem e.o.