Het schaap met het bebloede oor staat hier tussen de rest van de kudde.
Volledig scherm
Het schaap met het bebloede oor staat hier tussen de rest van de kudde. © ooggetuige

Honden bijten schaap dood in Doorwerth, baasje scheurt weg

DOORWERTH - Eén dood schaap en een schaap met een afgebeten oor. Dat was het resultaat afgelopen zondagochtend nadat een husky en herdershond bij kasteel Doorwerth werden losgelaten. 

,,Ik kreeg het pas later te horen”, vertelt herder Thijs Gottmer uit Arnhem. Van de eigenaresse van de honden heeft hij nooit iets vernomen. ,,Geen berichtje, geen ‘sorry’. Ze heeft de honden opgehaald en is weggereden.”

Die ochtend rond negen uur was alles rustig. Toen is Gottmer voor het laatst gaan kijken bij de schapen die bij kasteel Doorwerth in de wei staan. 

,,Er staat een hek omheen. Op de een of andere manier zijn de honden daar overheen gesprongen en zijn ze achter de kudde aan gaan jagen. Een schaap is in het hek terecht gekomen. Op foto's van omstanders zie je dat een husky het beestje van achteren te grazen neemt. De hond bleef bijten in het schaap.”

Quote

Ze wist donders goed wat de beesten hadden aangericht.

Thijs Gottmer, Gedupeerde schaapsherder

‘Ze zijn allemaal hoogzwanger’

Gottmer heeft de schapen zo snel mogelijk naar de dierenarts gebracht nadat hij melding kreeg van het kasteel. Een dier stierf bij aankomst. Het andere zit nu onder de medicijnen.

Ook vreest Gottmer voor de rest van zijn kudde: ,,Ze zijn allemaal hoogzwanger. Door de stress van het opjagen kan het zijn dat de lammetjes te vroeg of dood geboren worden.”

En die angst is zeker nog aanwezig bij de beesten. Gottmer vertelt dat de schapen gewoonlijk vrij rondlopen in de wei, maar dat ze nu op een kluitje staan. Om elkaar te beschermen. 

‘Herhaling is vrijwel zeker’

Het schaap met het afgebeten oor staat in de stal. ,,Samen met wat andere schapen, dan staat ze niet alleen.” Gottmer kan er niet over uit dat de vrouw niks heeft laten weten achteraf.

,,Ze is de honden komen ophalen, ze wist donders goed wat de beesten hadden aangericht.” Hij laat weten dat hij aangifte doet bij de politie en hoopt zo de vrouw alsnog op te kunnen sporen.

Een bevriende schaapsherder, Hans Schadenberg, waarschuwt voor de honden. ,,Het baasje denkt misschien dat het nu is afgedaan. Maar als honden eenmaal een schaap hebben aangevallen en gedood, is het vrij zeker dat ze dat nogmaals zullen doen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.