Inwoners Renkum: ‘Laat zwembad Oosterbeek niet zinken’

VideoOOSTERBEEK - Op de dag dat de gemeenteraad beslist over de bezuinigingen in de gemeente Renkum, protesteerden zo’n vijftig man woensdagmorgen voor het gemeentehuis. Zij zijn tegen de voorgenomen bezuinigingen op zwembad Oosterbeek. ‘Laat zwembad Oosterbeek niet zinken’, zo luidde hun noodkreet.

De betogers verzamelden zich om 11.00 uur voor een lawaaiprotest om, in de woorden van de actievoerders, de gemeente ‘wakker te schudden’. De demonstranten benadrukten dat het zwembad met name voor speciale doelgroepen zoals ouderen van grote waarde is.

Doelum is te ver weg

Lawaaiprotest tegen sluiting zwembad Oosterbeek.
Volledig scherm
Lawaaiprotest tegen sluiting zwembad Oosterbeek. © Erik van 't Hullenaar

Verantwoordelijk wethouder Marinka Mulder nodigde de actievoerders uit in het gemeentehuis. Daar stak Mirjam Jager van zwembad Oosterbeek opnieuw een betoog af voor behoud. Als het zwembad in Oosterbeek sluit, dan heeft de gemeente Renkum alleen nog zwembad Doelum in Renkum zelf. Maar dat is voor veel mensen te ver weg, stellen de actievoerders. 

,,Mijn man, Kees Vogels, probeert drie keer per week te zwemmen in het bad in Oosterbeek. Dat is goed voor hem vanwege zijn parkinson”, liet een van hen weten. ,,Wij hebben geen auto. Doelum is veel te ver.” Ook de geboren en getogen Oosterbeekse Pluis Klaassen wil dat het zwembad blijft. ,,Ik ben 89 en zwem er nog iedere week.”

‘We moeten 6 miljoen euro bezuinigen’

Mulder benadrukte richting de zaal de penibele financiële situatie van de gemeente. ,,We moeten op een begroting van 80 miljoen euro ruim 6 miljoen euro bezuinigen”, verklaarde zij. ,,De tekorten in de zorg lopen op, dat betekent dat we onze subsidies opnieuw hebben moeten bekijken.”

Ook PvdA-raadslid Tom Erkens en Oswald Velthuizen van Gemeentebelangen waren bij de protesten aanwezig. Erkens toonde zich behoudend. ,,We nemen uw bezwaren serieus, maar we kunnen niets beloven.” Gemeentebelangen is van plan samen met het CDA een amendement in te dienen voor behoud van het zwembad in Oosterbeek, zo liet Velthuizen weten.

Nieuw bezuinigingsvoorstel

De gemeente kondigde in juni reeds aan de subsidie per 2020 stop te zetten. De raad besloot toen echter dat wethouder Marinka Mulder in overleg met het zwembad met een nieuw bezuinigingsvoorstel moest komen. Naar aanleiding daarvan is de datum van de bezuiniging opgeschoven naar 2021. Een alternatief voorstel is er echter niet gekomen.

De gemeenteraad beslist vanavond over de begroting.

Arnhem e.o.