Volledig scherm
© Flip Franssen

Justitie wil cel voor frauderende 'Jan des Bouvrie van de boten'

ARNHEM - Renkumer Toine W. heeft donderdag in de rechtbank 30 maanden celstraf tegen zich horen eisen. De officier van justitie verdenkt hem van valsheid in geschrifte en belastingfraude voor een bedrag van zeker 1,6 miljoen euro.

de 56-jarige W. is eigenaar van een groot Huissens familiebedrijf dat het interieur van cruiseschepen en luxueuze privéjachten verzorgt. De 'Jan des Bouvrie van de boten', zo luidt zijn bijnaam in het wereldje. In februari 2014 doet de FIOD een inval in zijn riante villa in Oosterbeek. Er wordt beslag gelegd op de woning, diverse luxe auto’s, en meerdere bankrekeningen. De FIOD blijkt hem dan al veel langer in de smiezen te hebben.

Witwaspraktijken
De naam van de Renkumer duikt in 2011 voor het eerst op bij een landelijk onderzoek naar witwaspraktijken. Justitie besluit hem nader onder de loep te nemen. Al snel blijkt dat met een hoop facturen gerommeld is: privéaangelegenheden – zoals de aanschaf van een thuisbioscoop en beschildering van een binnenzwembad in zijn nieuwe woning – worden afgeboekt op de bedrijfsrekening. Volgens justitie zette W. opdrachtnemers onder druk om facturen te vervalsen, waardoor hij uiteindelijk een behoorlijk fiscaal voordeel genoot.

Op één hoop
Daarvoor moest W. zich donderdag verantwoorden voor de strafrechter in Arnhem. „Ik heb privé en zakelijk op een grote hoop gegooid", zei W. daarover tegen de rechter. „Alles in mijn administratie liep door elkaar. Het klinkt naïef, maar zo is het nu eenmaal altijd gegaan.” Daarbij zei hij 'veel spijt te hebben' en de hele situatie als 'een harde leerschool' te zien. Van druk op opdrachtnemers is nooit sprake geweest, aldus W.

Inkeerregeling
Volgens de advocaten van W. is het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk. De Renkumenaar sloot eerder deze week een vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst voor een bedrag van drie miljoen euro. Het sluitstuk van een zogenaamde inkeerregeling: belastingplichtigen kunnen binnen twee jaar onjuistheden in een belastingaangifte corrigeren om zo strafvervolging te voorkomen. Voorwaarde is dat het initiatief volledig van de belastingplichtige komt.

De officier van justitie betoogt daarentegen dat W. pas in actie kwam toen hij de hete adem van justitie in zijn nek voelde. Een beroep op de inkeerregeling zou daardoor niet kunnen slagen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Arnhem e.o.